Rýchla a jednoduchá pôžička: Prečo kreditné karty neakceptujú dlhodobejší dlh?

, BBC Foto: SITA/AP;thinkstock

Aby ste minimalizovali úrok, musíte sumu požičanú z kreditky vrátiť do daného termínu. Celú sumu. Ako však takáto pôžička dokáže pomôcť pri dlhodobejšom nedostatku financií?

Britský regulátor nedávno prišiel so zaujímavými číslami. Úrad pre finančné správanie tvrdí, že takmer polovica používateľov kreditných kariet v Británii si požičiava viac ako 90 % svojho úverového limitu počas troch rokov. Vo svojej záverečnej správe o trhu kreditných kariet vo Veľkej Británii, regulátor uviedol, že "kreditné karty sú vhodné pre krátkodobé pôžičky a môžu predstavovať nákladný spôsob, ako si požičať väčšie sumy na dlhšie obdobie. Sme znepokojení objemom takýchto pôžičiek aj množstvom dlžníkov, ktorí si volia tento nevýhodný spôsob. Domnievame sa, že firmy by mohli urobiť viac, aby pomohli k zníženiu dlhovej záťaže, než sa stane problematickou, a podporovať opakované  minimálne platby, aby sa dlh splatil výhodnejšie a rýchlejšie."

Prieskum FCA analyzoval päťročnú históriu 34 miliónov držiteľov kariet. Vyplýva z nej, že na trhu kreditných kariet je zdravá konkurencia, zákazník si má z čoho vyberať. Regulátor sa však podľa správy BBC zaoberal viac otázkou pretrvávajúceho dlhu, keď finančné ťažkosti odštartuje strata  zamestnania, alebo zdravotný stav.

Regulátor sa s kartovým biznisom a bankami dohodol, že zákazník by mal dostať upozornenie, napríklad informácie o tom, kedy sa už termín splatnosti chýli ku koncu, alebo varovanie o tom, aká by mala byť maximálna výška pôžičky na karte, aby ju zákazník dokázal splácať zo svojich príjmov. Išlo by však o dobrú vôľu inštitúcií, nie nariadenú povinnosť. Zmeny by mali poslúžiť zákazníkom, aby získali väčšiu kontrolu nad svojim úverovým limitom. Zároveň, aby mohli  spoločnosti vydávajúce kreditné karty zasiahnuť, ak by výška dlhu nezohľadňovala nastavenie plánu splátok. BBC zdôrazňuje, že takéto zmeny pravdepodobne nevstúpia do platnosti skôr, než v roku 2019.

"Väčšina spoločnosti vydávajúce kreditné karty účinne zasiahne, keď ľudia z nejakého dôvodu vynechajú splátku. My ale musíme týmto ľuďom pomôcť ešte skôr, takže tí, ktorí pravidelne splácajú, čo i len minimálne splátky, by mali dostávať bezplatné poradenstvo, ktoré potrebujú," cituje BBC zástupkyňu Money Advice Trust.

Odborníci z internetového porovnávača cien Money.co.uk si myslia, že dnes už nie je žiaden problém ustriehnuť, aby pôžička z kreditnej karta zostala bezúročná, prípadne za malý poplatok. Skôr ide o to, aby ste mali plán, ako sa dlhu zbaviť. Tvrdia, že by pomohlo prepísať pravidlá, aby umožňovali pravidelné menšie splátky a nie vrátiš požičanú sumu naraz vcelku. To by umožnilo ľuďom požičiavať si výhodnejšie.

Hlasy z asociácie, ktorá zastupuje hlavné spoločnosti vydávajúce kreditné karty, hovoria o tom, že sú diskusii otvorení. "Kartový priemysel bude aj naďalej konštruktívne spolupracovať s regulátorom v nadchádzajúcich mesiacoch, aby zabezpečil účinné a primerané opravné prostriedky, pre zadlžených zákazníkov."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy