Na trh s kanceláriami nepribudla žiadna nová budova

V Bratislave predstavovala celková ponuka moderných kancelárskych priestorov v druhom štvrťroku tohto roka 1,55 mil. metrov štvorcových.

Celková ponuka moderných kancelárskych priestorov v Bratislave dosiahla v druhom kvartáli 1,55 mil. metrov štvorcových. Konštatuje to vo svojej správe Bratislava Research Forum (BRF), ktorého členom sú Colliers International, Cushman & Wakefield, CBRE a JLL. Ako sa ďalej uvádza v správe, takmer 58 % z tejto ponuky tvoria kancelárske priestory v štandarde A a viac ako 42 % kancelárske priestory v štandarde B.

V druhom štvrťroku pritom do ponuky moderných kancelárskych priestorov nepribudla žiadna nová kancelárska budova. V súčasnosti je však viacej projektov vo výstavbe. „Do konca roku 2016 očakávame najmä dokončenie druhej a tretej fázy projektu Twin City, ktorý je situovaný na okraji centra mesta a prinesie približne 47 tis. metrov štvorcových administratívnych plôch. Taktiež je očakávané dokončenie projektov Rosum a Zuckermandel, ktoré dokopy prinesú vyše 58 tis. metrov štvorcových kancelárskej plochy,“ konštatuje BRF.

Transakcie, ktoré sa zrealizovali v druhom kvartáli tohto roka, dosiahli výmeru vyše 66,5 tis. metrov štvorcových. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom to znamená nárast o 29 %. Nové nájmy podľa BRF z toho predstavovali 60 % transakcií, zvyšok boli prerokované nájmy. Najväčšou zaznamenanou transakciou v druhom štvrťroku bol prenájom kancelárskych priestorov vo výmere 10,6 tis. metrov štvorcových. Okrem toho bolo zaznamenaných ďalších päť transakcií, ktoré presiahli výmeru 2 000 metrov štvorcových a desať transakcií s veľkosťou od 1 000 do 2 000 metrov štvorcových. Miera neobsadenosti kancelárskych priestorov ku koncu druhého štvrťroka v Bratislave oproti predošlému kvartálu klesla na 7,4 % z pôvodných 7,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy