Šachy s librou: Američania zadržali manažéra HSBC, zneužil dôverné informácie a obtiahol klienta

, ČTK Foto: SITA/AP

Manažéra britskej banky HSBC Marka Johnsona zadržali americké úrady a obvinili ho zo zneužitia dôverných informácií. Obvinený bol aj jeden bývalý manažér HSBC, ktorý je ale na slobode, oznámila dnes americká prokuratúra.

Bankári sú podozriví, že zneužili dôveru jedného významného klienta a manipuláciou na devízovom trhu ho pripravili o značnú čiastku.

Päťdesiatročný Johnson je globálnym šéfom hotovostného obchodovania na devízovom trhu. Agenti FBI ho podľa amerických médií zadržali v utorok večer na Kennedyho letisku v New Yorku.

Americké úrady tvrdia, že Johnson zneužil informácie poskytnuté nemenovanou firmou, ktorá banku poverila prevodom 3,5 miliardy dolárov na britské libry v súvislosti s plánovaným predajom jednej zo svojich dcérskych spoločností. Úrady v tejto kauze obvinili tiež bývalého európskeho šéfa HSBC pre hotovostné obchodovanie na devízovom trhu Stuarta Scotta, ktorého však nezadržali.

Obaja obvinení sú britskými občanmi. Čelia podozreniu, že získané informácie využili k nákupom libier pred klientovou transakciou, pretože vedeli, že transakcia tak veľkého objemu povedie k rastu kurzu tejto meny.

"Obvinení zrejme zneužili klientovu dôveru a nečestne manipulovali s devízovým trhom vo svoj vlastný prospech a v prospech svojej banky," uviedla prokuratúra.

HSBC podľa prokuratúry na transakciu klienta zarobila celkovo zhruba osem miliónov dolárov.Vrátane nezákonného príjmu z nákupu libier pred realizáciou transakcie. Sama HSBC z ničoho obvinená nebola, uviedla agentúra AP. 

Podľa informácií Financial Times, aj samotná HSBC sa pred troma rokmi pustila do vlastného vnútorného vyšetrovania po prepuknutí škandálu. V tom čase prišli s vyhlásením, že jej forex obchodníci v ničom nepochybili.Vvyšetrovanie viedol externý právnik a nebolo zistené žiadne porušenie kódexu správania sa. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy