Stretnutie ECB už tento štvrtok: Slovník a tón Draghiho bude rozhodujúci

, CNBC Foto: SITA/AP

Od prezidenta Európskej centrálnej banky sa očakáva sa, že bude postupovať v rámci svoje kompetencie aby trhy dokázali odolať neistote prameniacej z Brexitu. Hroziace nebezpečenstvo je totiž už na obzore.

"Post-Brexit dôsledky by ECB dokázala odraziť len novým stimulom, ktorý očakávame v septembri," píšu analytici Bank of America Merrill Lynch vo svojej poznámke.

Taliansky ekonóm, dobre známy sľubmi typu urobíme "čokoľvek", sa pred kamery opätovne postaví vo štvrtok, po rozhodnutí ECB čo ďalej so sadzbami. Všeobecne sa očakáva, že banka odložiť prípadné nové oznámenie o znížení sadzieb.

ECB už pumpuje 80 miliárd eur mesačne do krehkej ekonomiky eurozóny, nedostatok čerstvých dát znamená, že pravdepodobne odloží prípadné ďalšie kroky súvisiace s britským referendom. Ekonómovia očakávajú, že sa Brexit prejaví na globálnom raste, pričom ekonomika eurozóny by podľa nich mohla byť obzvlášť zraniteľná. Je tu ešte jedna ďalšia komplikácia, hlasovanie dokáže ovplyvniť antiúnijnú náladu neprieč celým regiónom.

V utorok, jeden z prvých užitočných dátových súborov publikovaných po hlasovaní o Brexite ukázal, že nemecká investorská dôvera v júli klesla na najnižšiu úroveň od novembra 2012. Avšak, štvrťročný prieskum úverov ECB hovorí o tom, že pre banky eurozóny neočakávajú úverové šoky z rozhodnutia Britov opustiť európsku úniu, podľa centrálnych bankárov by malo úverovanie aj v treťom štvrťroku tohto roka naďalej mierne rásť.

To bude iste eso pre Draghiho, ktorý stále čelí kritike, že jeho uvoľňovanie sa stále nepremieta do reálnej ekonomiky. Jennifer McKeowná, ekonómka Capital Economics pre televíziu CNBC povedala, že ECB potrebuje "urobiť viac pre podporu rastu a inflácie a to čím skôr."

Draghi bude bezpochyby musieť zodpovedať otázky o bankovom sektore Talianska a o aktuálnom dianí, vrátane nákupu dlhopisov z júna v rámci programu TLTRO (cielené dlhodobé refinančné operácie).

Draghi môže dať vo štvrtok účastníkom trhu znamenie, či sa môžu pripraviť na september, ak sa  banka rozhodne zrevidovať svoje odhady inflácie. "Nepochybujeme že kvantitatívne uvoľňovanie bude pokračovať aj po marci 2017," píše v poznámke Bank of America Merrill Lynch. "Treba sledovať vyjadrovací jazyk, zmenu zo "starostlivého sledovania" na "ostražitosť"… to je najjednoduchší spôsob, aby sme v septembri neboli prekvapení, ak sa Draghi rozhodne byť grobiansky a jednoducho povie len, že " revízia postoja je na spadnutie".

Základný scenár Barclays' aj naďalej počítať s oznámením o predĺžení kvantitatívneho uvoľňovania po septembrovom zasadnutí ECB. Analytici Citi uviedli, že septembrové zasadnutie ECB bude pravdepodobne dosť "živé." "Očakávame, že väčšina členov Rady guvernérov ECB dospeje k záveru,  že pretrvávajúce podhodnocovanie inflačného cieľa vyžaduje formálne predĺženie programu QE aj po marci 2017. Rovnako očakávame aj malé zníženie, o 10 bázických bodov, v hlavnej refinančnej sadzbe, na -0,1 percenta," píše tím analytikov Citi.

Viac už z úst samotného Draghiho na tlačovke už tento štvrtok. 

Súvisiace články

Aktuálne správy