Americká vláda v tom už má jasno: Ak zarobíte menej ako 20 dolárov za hodinu, pravdepodobne vám prácu vezmú roboty

, quartz Foto: TASR/AP

Sľúbovali nám, že nám uľahčia život, že nám budú slúžiť. Ale ak prídu, mnohí z nás si ich pravdepodobne nebudú môcť dovoliť.

Jason Furman z Rady ekonomických poradcov amerického prezidenta predniesol minulý týždeň prejav zameraný na potenciál, aký predstavuje automatizácia. Ako roboty vytvoria nové pracovné miesta, ale zároveň sa postarajú o zrušenie tých dnešných. Nikto presne nevie, a akých číslach sa presne bavíme. Vedci z Oxford University predpokladajú, že asi 47 % z amerických pracovných miest je v ohrození. Medzinárodná ekonomická skupina OECD odhaduje, že ohrozených je len 9 % pracovných miest v členských krajinách.

Bez ohľadu na počet, efekty dopadu budú pre osoby s nízkymi príjmami fatálne, predpovedá Furman. Rada ekonomických poradcov identifikovala profesie v štúdii Oxford University, v ktorých predpokladá, že na ne automatizácia udrie ako na prvé. Zistili, že to budú tie, ktoré si vyžadujú najmenej zručností a najnižšie mzdy. Zďaleka najzraniteľnejšie by mali byť profesie kde zarobíte menej ako 20 dolárov za hodinu, až 83 % takýchto „flekov“ bude pravdepodobne vďaka automatizácii zrušených.

Furman poukázal na to, že automatizácia, rovnako ako väčšina technológií, vytvorí viac pracovných miest v priebehu času, a ak sa história technológií zopakuje, povedie to k nárastu celkového  bohatstva. Ale je nepravdepodobné, že nebudú priepastné rozdiely, automatizácia prinesie väčšiu príjmovú nerovnosť, čo spôsobí väčšiu priepasť medzi chudobnými a strednou triedou.

Pri povolaniach, kde sa zarába viac ako 40 dolárov za hodinu, môže byť len otázkou času, kedy a ako stroje zasiahnu. Právnici a úradníci už dnes musia zvládať konkurenciu v podobe softvérov. Počítačové algoritmy bežne prekonávajú lekárov pri odhaľovaní a diagnostike niektorých druhov rakoviny. Novinári sa tiež musia vyrovnať s algoritmami, ktoré môžu generovať tisíce článkov za deň o športe a z finančných trhov.

Aj keď je isté, že ďalšia vlna automatizácie bude vytvárať nové pracovné miesta, zatiaľ nie je jasné, či tieto príležitosti prídu dosť rýchlo, alebo či dokážu vytvárať dostatočné mzdové podmienky pre väčšinu ľudí, ktorí kvôli robotom prídu o prácu. 

Súvisiace články

Aktuálne správy