Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v júni vzrástli, v Španielsku klesli

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, v júni vzrástli, ale v Španielsku klesli. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na spresnené údaje, ktoré dnes zverejnili štatistické úrady oboch krajín.
Konkrétne, index spotrebiteľských cien vo Francúzsku sa v júni medziročne zvýšil o 0,2 % po stagnácii v predchádzajúcom mesiaci, uviedol francúzsky štatistický úrad Insee. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom.
V medzimesačnom porovnaní francúzske spotrebiteľské ceny v júni stúpli o 0,1 %, oveľa menej ako v máji, keď sa zvýšili o 0,4 %. Analytici pritom očakávali v júni nárast cien o 0,2 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že potraviny vo Francúzsku v júni zdraželi o 0,6 %, zatiaľ čo ceny energií sa znížili o 3,1 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v júni medziročne vzrástol o 0,3 %, tak ako signalizoval rýchly odhad. V medzimesačnom porovnaní však harmonizované ceny stúpli len o 0,1 %, a nie o pôvodne uvádzaných 0,2 %.
V Španielsku, ktoré je štvrtým najväčším hospodárstvom euroregiónu, spotrebiteľské ceny v júni medziročne opäť klesli, už šiesty mesiac po sebe, a to o 0,8 % tak, ako naznačili predbežné výsledky. Tempo ich poklesu sa však mierne spomalilo. V máji sa totiž index spotrebiteľských cien v krajine znížil medziročne o 1 %.
Na medzimesačnej báze zaznamenali španielske spotrebiteľské ceny rast o 0,5 %, v súlade s rýchlym odhadom.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien sa v Španielsku medziročne znížil o 0,9 % a medzimesačne vzrástol o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy