MMF zhoršil prognózu ekonomického rastu Francúzska

Medzinárodný menový fond očakáva rast francúzskeho hospodárstva v budúcom roku o 1,5 %. Predchádzajúca predikcia fondu rátala s tým, že v najbližších piatich rokoch bude ekonomika Francúzska rásť v priemere tempom 1,75 %.

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil prognózu ekonomického rastu Francúzska. V najnovšej správe o francúzskom hospodárstve, ktorú zverejnil v utorok na svojej internetovej stránke, fond uviedol, že v tomto aj budúcom roku očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny na úrovni 1,5 %. Predchádzajúca predikcia fondu rátala s tým, že HDP Francúzska v tomto roku posilní o 1,5 %, ale v ďalších piatich rokoch bude rásť v priemere tempom 1,75 percenta.
Fond privítal pokračujúce zotavovanie francúzskeho hospodárstva, ale upozornil na zvýšenie rizík, ku ktorým patrí aj možnosť pretrvávajúcej neistoty v Európe po rozhodnutí Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie. O stave francúzskej ekonomiky MMF ďalej uviedol, že sa v nej prejavujú známky cyklického zotavenia investícií a zdá sa, že oslabovanie výstavby obytných domov sa končí. Na druhej strane však klesá čistý export, keďže oslabuje dopyt zo strany obchodných partnerov. „Tvorba pracovných miest v súkromnom sektore zostala slabá a miera nezamestnanosti sa nachádza zhruba na úrovni 10 percent,“ dodal vo svojej správe MMF.

Súvisiace články

Aktuálne správy