Zamestnávatelia v USA prijali v júni najviac nových ľudí za 8 mesiacov

Americká ekonomika v júni ožila a po slabom máji a apríli vytvorila minulý mesiac viac nových pracovných miest, ako analytici očakávali. To signalizuje, že najväčšie svetové hospodárstvo naberá tempo. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Ministerstvo práce vo Washingtone dnes oznámilo, že zamestnávatelia v USA prijali v júni 287.000 nových zamestnancov, najviac za osem mesiacov. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom odhadovali, že na trhu práce v USA pribudne v júni 175.000 nových pracovných miest.
Na porovnanie, v máji vytvorili americkí zamestnávatelia len 11.000 nových pracovných miest a v apríli prijali 144.000 nových ľudí. Navyše májové údaje boli revidované smerom nadol z pôvodných 38.000. Tieto údaje vyvolali obavy o ďalší vývoj najväčšej svetovej ekonomiky, ktorá v prvých troch mesiacoch roka rástla len mierne. Ale júnový nábor nových zamestnancov naznačuje, že americké hospodárstvo začína naberať na sile.
Miera nezamestnanosti v USA pritom júni vzrástla na 4,9 % z májových 4,7 %. Táto na prvý pohľad zlá správa však nie je taká negatívna. Signalizuje totiž, že mnohí Američania, ktorí to už vzdali a vypadli z evidencie úradov, si znova začali aktívne hľadať prácu.
Najnovšie údaje podľa expertov poukazujú na zrýchlenie americkej ekonomiky, ktorá v 1. kvartáli vzrástla medziročne len o 1,1 %. Analytici odhadujú, že v 2. štvrťroku sa už jej výkon zvýšil o zhruba 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy