Poľská centrálna banka očakáva pomalší rast ekonomiky

Banka predpokladá, že ekonomika krajiny v tomto roku vzrastie o 2,6 až 3,8 %, v marci očakávala rast na úrovni 3 až 4,5 %.

Rada pre menovú politiku poľskej centrálnej banky potvrdila svoje úroky na nezmenenej úrovni. Hlavnú úrokovú sadzbu banka v stredu ponechala na úrovni 1,5 %, na nezmenenej úrovni potvrdila aj svoju lombardnú sadzbu, a to vo výške 2,5 % a depozitnú sadzbu na úrovni 0,5 %. Banka o tom informovala vo vyhlásení, ktoré po zasadaní zverejnila na svojej internetovej stránke.

Centrálna banka Poľska nepredpokladá v tomto roku rast cien a očakáva, že celková cenová hladina za rok 2016 klesne o 0,3 až 0,9 %. V budúcom roku však už očakáva infláciu na úrovni 0,3 až 2,2 %. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v tomto roku podľa tejto predikcie posilní v pásme 2,6 až 3,8 % a v budúcom roku by ekonomický rast mal byť na úrovni 2,4 až 4,5 %. Ide o zhoršenie prognózy, keďže v marci očakávala tohtoročný rast v pásme 3 až 4,5 % a v budúcom roku na úrovni 2,6 až 4,8 %.

Banka ďalej vo vyhlásení konštatovala, že pretrváva neistota pokiaľ ide o budúce podmienky v globálnej ekonomike, pričom sa k tomu dodatočne pridávajú dôsledky referenda vo Veľkej Británii, ktoré rozhodlo o odchode krajiny z Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy