Brexit nie je dôvod pre ďalšie uvoľnenie peňažnej politiky

Guvernér nemeckej Bundesbanky a člen Rady Európskej centrálnej banky (ECB) Jens Weidmann nepovažuje britské referendum za dôvod pre peňažnopolitické uvoľnenie. „Peňažná politika je už teraz veľmi expanzívne orientovaná a je otázne, či by ďalšie uvoľnenie malo podporný účinok,“ cituje ho agentúra DPA.
Rozhodnutie Britov o odchode z EÚ sa podľa neho týka skôr politickej scény. Politickú neistotu totiž nemožno odstrániť uvoľnením peňažnej politiky. „Súčasná kríza EÚ je politická kríza a musí sa vyriešiť politicky,“ hovorí Weidmann.
Šéf nemeckej centrálnej banky očakáva, že brexit môže mierne spomaliť konjunktúru v eurozóne, najťažšie dôsledky však ponesie samotná Británia. Odchod Británie z EÚ podľa neho môže ponúknuť šancu finančnému centru vo Frankfurte nad Mohanom, to si ale bude taktiež vyžadovať politickú podporu. „Mali by sme privítať každého, kto sa rozhodne presunúť podnikanie z Londýna do Frankfurtu.“
Weidmann podporuje svižné rokovania o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Veľkou Britániou a upozornil, že „na budovaní obchodných bariér by nemala mať záujem žiadna zo strán“. I keď je zásadne proti zvýhodňovaniu Británie voči Švajčiarsku a Nórsku, „cieľom by však nemala byť snaha urobiť z Británie politický exemplárny príklad“.

Súvisiace články

Aktuálne správy