Zatiaľ je skoro na odhad vplyvu brexitu na výsledky General Motors

Zatiaľ je príliš skoro odhadnúť dôsledky britského referenda o odchode z Európskej únie (EÚ) na výsledky najväčšej americkej automobilky General Motors (GM). Vyhlásil to hlavný ekonóm GM Mustafa Mohatarem. Domnieva sa však, že tzv. brexit nebude mať na výkon automobilky veľký vplyv. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa Mohatarema brexit prinesie v najbližšom období GM skôr pozitívum. Stúpa totiž pravdepodobnosť, že americká centrálna banka Fed odloží plánované zvýšenie úrokových sadzieb. A dlhšie ich podrží na nízkej úrovni ako v prípade, že by Briti hlasovali za zotrvanie v únii.
V USA sa vlani predal rekordný počet áut a doterajšie výsledky z amerického trhu naznačujú, že tento rok by mohol priniesť nový rekord. Čiastočne aj preto, lebo americkí spotrebitelia sa snažia využiť lacné úvery, kým Fed nezvýši úroky.
Celkovo si GM podľa Mohatarema počká, kým sa „neusadí rozvírený prach“, až potom podrobne vyhodnotí vplyv brexitu na globálny trh s autami a svoje výsledky.
Uviedol tiež, že časom by brexit mohol dokonca zvýšiť šance na rast produkcie v dvoch závodoch GM v Anglicku, ale zároveň zdôraznil, že je opatrný, čo sa týka odhadu, či si libra, ktorá po brexite oslabila oproti doláru, udrží slabší kurz.
Dva závody GM v Anglicku sa vlani podieľali 13,5 % na celkovej produkcii jeho európskej divízie Opel a Vauxhall. Konkrétne, továreň v anglickom Ellesmere Port vyrába tzv. kompakty a ďalší závod v Lutone vyrába komerčné vozidlá. Obe továrne dosahujú takmer plnú výrobnú kapacitu, no GM môže zvýšiť ich produkciu v prípade priaznivých ekonomických podmienok.

Súvisiace články

Aktuálne správy