Soros: Tragédia menom Brexit už nevyzerá ako jasná vec

, CNBC;bloomberg Foto: TASR/AP

Hlasovanie o Brexite vyvolalo negatívne šoky, ale tragédia už dnes nevyzerá ako "hotová vec," vyhlásil George Soros vo svojom prejave v Európskom parlamente. Podľa neho udalosti vytvorili "pozitívny impulz pre silnejšiu a lepšiu Európu".

Dodal, že viac ako štyri milióny ľudí požiadalo parlament, aby usporiadal druhé referendum. "V čase, keď prebieha parlamentná debata o tomto návrhu, nie je vylúčené, že sa pod petíciu podpíše viac ľudí, než ako sa podpísalo pod Brexit," povedal Soros.

Soros ďalej dodal, že zatiaľ čo ľudové hlasovanie už nemožno zvrátiť, kampaň na zber podpisov by mohla zmeniť politické rozhodnutie ohľadom členstva krajiny v EÚ. "Tento prístup by mohol byť replikovaný vo zvyšku Európskej únie s tým, že vytvorí aktivitu, ktorá sa bude snažiť zachrániť Európsku úniu značnou reštrukturalizáciou. Som presvedčený, že sa dôsledky Brexitu prejavia v nadchádzajúcich mesiacoch, a stále viac ľudí sa tak pripojí k tomuto hnutiu," uviedol Soros a dodal, že EÚ by nemala trestať britského voliča, zatiaľ čo ignoruje svoje oprávnené obavy ohľadom "nedostatkov v Európskej únii ".

Dodal, že zahlasovanie za Brexit vyvolalo u neho "veľký šok". Soros povedal, že v piatok ráno, tesne po hlasovaní, to vyzeralo na prakticky nevyhnutný rozpad EÚ. Avšak, ako priznal, zatiaľ čo výsledok referenda vyvolal negatívne prekvapenie, spontánne reakcie boli pozitívne. "Ľudia na oboch stranách referenda, a čo je najdôležitejšie, tí, ktorí sa zatiaľ odmietali voliť, čo sú z časti mladí ľudia do 35 rokov, sa mobilizovali. Je to niečo, čo doteraz Európska únia nikdy nebol schopná vyvolať."

Brexit nielenže vytvoril precedens v Európskej únii, ale tiež zhoršil dve hroziace nebezpečenstvá. "Po prvé, to rozpútalo krízu na finančných trhoch, čo je porovnateľné závažnosťou situácie s rokmi 2007-2008," povedal Soros. Dnes je situácia podľa miliardára ako v spomalenom filme, ale Brexit isté veci urýchli. Posilní napríklad deflačné trendy, ktoré sa už hlásili o slovo.

Druhé nebezpečenstvo je podľa Sorosa prehlbujúca sa utečenecká kríza. "Európska únia čelí rastúcej vojenskej hrozbe. Naši vonkajší nepriatelia boli povzbudení, predstavujú nové, ešte nevyspytateľnejšie nebezpečenstvo v rôznych častiach širšieho regiónu, ktoré by sa mohlo ešte vygradovať kvôli utečeneckej kríze." Soros uviedol, že nemecká kancelárka Angela Merkelová preukazuje svoje morálne líderstvo, keď v Nemecku otvorila dvere utečencom. Avšak, Soros identifikoval lavné nedostatky tohto rozhodnutia. Nebolo to skutočne európska, ale skôr iniciatíva Nemecka. Treba za tým podľa neho vidieť značný nedostatok zdrojov a nie dobrovoľné rozhodnutie. Soros povedal, že za účelom vybudovania ucelenej európskej azylovej politiky, by únia mala začať tým, že sa bude zaoberať riešením katastrofálneho nedostatku finančných prostriedkov a budovaním vzájomnej dôvery. "Bez dostatočného financovania EÚ nemôže splniť očakávania európskych obyvateľov. A pretože únia nedokáže napĺňať všetky určené funkcie, stráca svoju legitimitu."

Soros varoval, že tvrdé pristátie v Číne je "prakticky nevyhnutné," tvrdí, že jej dlhom poháňaná  ekonomika sa podobá na USA na začiatku finančnej krízy. Bankovému systému kontinentálnej Európy sa nepodarilo prekonať finančnú krízu a teraz bude "prísne testovaná.," uviedol Soros. "Vieme, čo treba urobiť, ale bohužiaľ, politické a ideologické nezhody v eurozóne tomu stáli v ceste," nepriamo poukázal na Európsky mechanizmus pre stabilitu.

Soros ďalej upozornil, že  referendum zmenilo "hypotetické na veľmi reálne". "Libra sa prepadla, Škótsko hrozí odtrhnutím sa, niektorí pracujúci, ktorí podporovali kampaň za vystúpenie, si  začali uvedomovať pochmúrnu budúcnosť pre svoju krajinu."

Únia zaostáva za ostatnými regiónmi v globálnom zotavení sa po poslednej finančnej kríze, kvôli reštriktívnym fiškálnym politikám. Teraz sa musí vyrovnať s hroziacim spomalením, povedal Soros. "Pravoslávie nemeckých tvorcov politík stoja v ceste jedinej účinnej reakcii: mať rozpočet eurozóny, ktorý by pomohol prijať proticyklické politiky".

 

Súvisiace články

Aktuálne správy