Podiel zlyhaných úverov domácnostiam zostáva stabilný

Z jednotlivých úverov domácnostiam mierne stúpol podiel zlyhaných úverov pri spotrebiteľských úveroch.

Podiel zlyhaných úverov na celkovo poskytnutých úveroch domácnostiam bol v prvom kvartáli na úrovni 3,9 %. Podľa údajov Národnej banky Slovenska je to zhruba rovnaká hodnota ako na konci minulého roka. Objem zlyhaných úverov v prvom kvartáli v porovnaní s koncom minulého roka mierne stúpol z úrovne 1,007 mld. eur na 1,035 mld. eur.

Z jednotlivých úverov domácnostiam mierne stúpol podiel zlyhaných úverov pri spotrebiteľských úveroch, konkrétne na 7,8 %. Podiel zlyhaných úverov pri prečerpaní bežného účtu bol na úrovni 8,9 %. Pri kreditných kartách to bol podiel zlyhaných úverov na úrovni 12,9 % a pri úveroch na bývanie 2,7 %.

Podiel zlyhaných úverov na celkových úveroch poskytnutých nefinančným spoločnostiam v prvom kvartáli klesol na úroveň 7 %. V kategórii prečerpania bežného účtu klesal podiel zlyhaných úverov na úroveň 5 %. Naproti tomu podiel zlyhaných úverov pri kategórii prevádzkových úverov zaznamenal nárast na 7,5 %. Podiel zlyhaných investičných úverov spadol na 6 %, podiel zlyhaných úverov na nehnuteľnosti pre nefinančné spoločnosti bol na úrovni 12,3 %. Pri kreditných kartách bol tento podiel na 9,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy