Akumulátorový biznis: Musk chce spojiť dve svoje firmy, akcionári krútia hlavou

, bloomberg Foto: SITA/AP

Elon Musk potvrdil manželstvo Tesla Motors a SolarCity. Z jeho zámeru za 2,86 miliárd dolárov spojiť podniky by mali prospech oba. Investori Tesla si tým ale nie sú veľmi istí. Kým akcie SolarCity vzrástli až o 29 percent v rozšírenom obchodovaní, Tesla klesla až o 14 percent.

Analytici očakávajú "robustný boj akcionárov pred touto akvizíciou zameraný na riadenie podnikov."

"Veríme, že investori budú pravdepodobne vnímať túto transakciu ako finančnú výpomoc pre Solar City a pre Tesla to bude pomoc v prekonaní vlastných výrobných prekážok." Analytici z iného tábora očakávajú "odpor akcionárov Tesla" a varujú pred "mnohými výzvami v riadení spoločností."

Investori očakávajú, že Tesla sa zameria predovšetkým na dokončenie gigapodniku a rýchlo navýši výrobu modelu 3 v roku 2018. Podľa analytikov Bloomberg New Energy Finance sú oba tieto ciele pre Teslu existenčné. „Akvizícia SolarCity nepomôže realizovať tieto kritické medzníky."

Musk, ktorý je výkonným riaditeľom spoločnosti Tesla, a stojí na čele výrobcu solárnych panelov SolarCity, je zároveň aj najväčším akcionárom v oboch firmách. Čo sa týka akvizície, je optimistia. "Podľa môjho osobného názoru, je to samozrejme niečo, čo by sa malo stať," vyjadril sa miliardár.

Tesla oznámila svoju ponuku pre SolarCity na svojom blogu s tým, že akvizícia by vytvorila "kompletný obraz." Tento krok prichádza v čase, keď sa Tesla pripravuje na výrobu modelu 3, čo je cenovo dostupnejšie auto na elektrický pohon. Výroba by sa mala spustiť koncom budúceho roka. V rovnakom čase dokončuje výstavbu svojho batériového výrobné obrieho závodu v Nevade.

Ak bude dohoda schválená, SolarCity by sa stal súčasťou Tesla. Tesla by ponúkla 26,50 – 28,50 dolára za každú akciu SolarCity. Priemerná 12-mesačná cieľová cena je podľa analytikov oslovených agentúrou Bloomberg, 29,82 dolára. "Zjavne to ešte nie je" hotová vec ", ale pre túto chvíľu skôr len ponuka," uviedol Pavel Molchanov, analytik spoločnosti Raymond James. "Myslím, že je tu priestor na dohodu, ale pravdepodobne na vyššej úrovni, možno za 30." Pri počte 100.2 milióna akcií SolarCity je to návrh za 2,86 miliardy dolárov.

Akcionári Tesla bude pravdepodobne proti pokusom o prevzatie. Spoločnosť navýšila imanie len 1,4 miliardy dolárov z emisie akcií v máji, pre financovanie výroby Modelu 3. Investori asi nebudú ochotní stráviť 3,2 miliardy dlhu, ktorý Tesla presunie do svojej vlastnej bilancie, pričom hodnota firmy SolarCity je len 5,8 miliárd dolárov.

Musk vlastní 22 percent SolarCity a 21 percent Tesla. Obe spoločnosti úzko spolupracujú. SolarCity využíva akumulátory, ktoré vyrába Tesla, aby dokázala poskytnúť úložisko pre 13 megawattov elektrickej energie zo  solárnych panelov, ktoré majú pokryť polia na havajskom ostrove Kauai. "Zákazníci Tesla môžu šoférovať čisté automobily a môžu využívať naše akumulátory ako prístup k najviac udržateľnému zdroju energie, ktorá je k dispozícii, k slnku," píše Musk vo svojom blogu. "Väčšina našich zákazníkov má záujem o solárnu energiu, ale len malé percento ho skutočne má."

Súvisiace články

Aktuálne správy