Maďarsko potvrdilo hlavnú úrokovú sadzbu na úrovni 0,9 %

Maďarská centrálna banka na svojom utorkovom zasadaní v súlade s očakávaniami rozhodla, že hlavnú úrokovú sadzbu ponecháva nezmenenú na rekordne nízkej úrovni 0,9 %. V máji centrálna banka krajiny ukončila tri mesiace trvajúci cyklus redukcie úrokov. Vyhlásila vtedy, že jej hlavná úroková sadzba je na adekvátnej úrovni so zámerom podporovať ekonomiku a dosahovať svoj cieľ v oblasti strednodobej inflácie.

Všetci analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že maďarská centrálna banka na utorkovom zasadaní úroky nezmení. Časť analytikov očakáva ďalšie uvoľnenie maďarskej menovej politiky v budúcnosti, ale stredný odhad je taký, že úroky sa nezmenia do konca roka 2017. Centrálna banka Maďarska v utorok potvrdila svoju jednodňovú refinančnú sadzbu vo výške 1,15 % a jednodňovú depozitnú sadzbu na úrovni – 0,05 %.

Banka bude držať úroky na nezmenenej úrovni tak dlho, ako to bude možné a v prípade nutnosti bude len upravovať svoju politiku nekonvenčných opatrení, povedal po minulomesačnom zasadaní zástupca guvernéra maďarskej centrálnej banky Márton Nagy. Zdroje neistoty pre Maďarsko a ostatné nové trhové európske ekonomiky však pretrvávajú. Jedným z nich je britské referendum naplánované na 23. júna, ktoré má rozhodnúť, či Británia zostane členom Európskej únie. Druhým zdrojom neistoty je to, ako americký Federálny rezervný systém rozhodne o svojich úrokových sadzbách.

Súvisiace články

Aktuálne správy