Maďarská priemerná mzda v apríli medziročne stúpla o 6,4 %

Priemerná hrubá mzda za január až apríl sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšila o 6,1 % a dosiahla sumu 256 500 forintov (HUF).

Priemerná hrubá mzda v Maďarsku v apríli medziročne posilnila o 6,4 % po marcovom raste o 6,6 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny KSH. Priemerné mzdy v súkromnom sektore v apríli medziročne stúpli o 5,1 % po marcovom raste o 6,1 %. Mesačné platy vo verejnom sektore v apríli oproti rovnakému mesiacu minulého roka vzrástli o 9,9 % po tom, ako sa v marci medziročne zvýšili o 7,6 %.

Priemerná hrubá mzda vo firmách, ktoré majú aspoň päť zamestnancov, v rozpočtových a vybraných neziskových organizáciách sa za január až apríl v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšila o 6,1 % a dosiahla sumu 256 500 forintov (HUF). Najvyššia priemerná mzda bola v sektore finančníctva a poisťovníctva (542 400 HUF) a najnižšia v oblasti zdravotníctva a sociálnej práce (150 100

Vývoj zárobkov v Maďarsku počas obdobia januára až apríla ovplyvnilo to, že sa o 5,7 % zvýšila minimálna mzda, stúpli platy v ozbrojených silách krajiny a vyplatil sa dodatočný príspevok pre zamestnancov v oblasti sociálnej práce. Keďže sa o jeden percentuálny bod znížila sadzba dane z osobných príjmov, priemerný čistý zárobok stúpol o 7,8 %, čiže vzrástol výraznejšie ako priemerná hrubá mzda.

(1 EUR = 312,92 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy