Čo urobí Brexit so škótskou whisky?

, CNBC Foto: SITA/AP

Jednou z funkcií EÚ je chrániť tovar a potraviny, ktoré môžu byť identifikované s konkrétnym regiónom. Napríklad iba šumivé víno vyrobené v oblasti Champagne vo Francúzsku možno nazvať šampanským. V súčasnosti má Veľká Británia registrovaných 73 výrobkov s ochranou známkou pre názov potraviny, ktorá bráni zahraničným výrobcom predávať verzie týchto produktov, ktoré nemajú žiadnu väzbu na miesto pôvodu.

Ak by Veľká Británia zahlasovala za opustenie únie, čakalo by ju vyjednávania širokej škály zmlúv,  vrátane ochrany potravín, alebo by mohla nechať niektoré dohody neplatné. V prípade Brexitu by s najväčšou pravdepodobnosťou podpísala obchodnú dohodu s ostatnými členmi EÚ, aby si aj naďalej vzájomne uznávali ochranné známky vybraných potravín. "Koncept zemepisných označení nie je populárny v krajinách ako sú USA a Japonsko. EÚ, aj napriek svojej výbornej vyjednávacej pozícii, sa stále snaží presvedčiť obchodných partnerov aby sa táto záležitosť zahrnula do obchodných dohôd," povedal Lewis Crofts, hlavný trhový analytik MLex.

Niekoľkých výrobcov chránených výrobkov situácia znepokojuje. Napríklad Scotch Whisky, ktorej vývoz dosiahol v roku 2015  3,86 miliardy libier. Ale Brexit by tieto čísla mohol zmeniť k horšiemu, preto je Scotch Whisky Association za zotrvanie v únii "Členstvo EÚ v medzinárodnom obchode nám pomáha získať spravodlivý prístup na zámorské trhy prostredníctvom dohôd, ktoré je únia schopná vyjednať s tretími krajinami," povedal David Williamson zo Scotch Whisky Association. "A samozrejme ochrana Scotch Whisky, podľa zemepisného označenia, je zakotvená v európskom práve."

Nájdu sa ja takí, ktorých dopady Brexitu nevzrušujú. Poukazujú na skutočnosť, že EÚ chráni aj potraviny z krajín, ktoré nie sú členom únie. "Brexit nebude znamenať veľký rozdiel. Chránené britské označenia potravín budú aj naďalej pod ochranou v Európskej únii, rovnako ako kolumbijská káva, hoci Kolumbia nie je členom EÚ," tvrdí Matthew O'Callaghan, predseda Melton Mowbray Pork Pie Association pre CNBC. "Ak však už právne predpisy EÚ nebudú platiť vo Veľkej Británii, dokážem si predstaviť, že by britská vláda prijala zákony pre pokračovanie tejto ochrany."

Európska únia nie je jediná obchodná organizácia na ochranu tovaru. V celosvetovom meradle existujú aj medzinárodné pravidlá týkajúce sa zemepisných označení, ktoré sa riadia Svetovou organizáciou duševného vlastníctva, ktorá patrí pod OSN, a dokáže pomôcť Britom zakotviť ochranu  do budúcich obchodných rokovaní, aj keď by šlo len o obmedzené opatrenia. "Mimo Európskej únie by si Veľká Británia mala zabezpečiť svoju vlastnú dohodu so zvyšnými krajinami bloku. A v prípade ostatných zahraničných krajín to bude náročnejšie presadiť zahrnutie ochrany do nových obchodných dohôd," povedal Lewis Crofts. 

Súvisiace články

Aktuálne správy