EK odmieta názor, že TTIP je lobby korporácií a ľudia v EÚ a USA na nej stratia

Európska komisia (EK) odmieta názor hnutia Sme rodina - Boris Kollár, že zmluva o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership) medzi EÚ a USA je len lobby veľkých korporácií a ľudia v Európe aj USA na nej stratia. Uviedol to dnes vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik v reakcii na vyjadrenia predsedu hnutia Borisa Kollára.

"Sme proti tomu, aby nás jedného dňa nejaké korporácie súdili za nezmysly u privátnych spoločností, ktoré vytvárajú arbitrážne súdy. Sme proti, aby sme odovzdali kompetencie tohto národa niekomu inému, aby niekto na tom zarobil," povedal dnes na margo TTIP Kollár.

"Odmietame tento názor, pôjde o zmluvu, z ktorej budú profitovať najmä malé a stredné podniky. Veľké korporácie si svoje cestičky nájdu, majú na to ekonomickú moc aj zdroje. Preto potrebujeme podporiť najmä živnostníkov a malé a stredné podniky, aby dokázali lepšie využiť výhody voľného obchodu. Slovenská ekonomika je založená na exporte, už teraz patríme medzi najviac otvorené ekonomiky sveta," zdôraznil Králik.

Ak sa podľa neho podarí odstrániť obchodne prekážky, bude to mať pozitívny vplyv na zamestnanosť a rast na Slovensku. "Považujeme za dôležité spomenúť, že malé a stredné podniky a organizácie živnostníkov na Slovensku sa aktívne do tohto procesu zapájajú a poskytujú svoje pripomienky," doplnil.

Od TTIP podľa Králika členské krajiny EÚ a podnikatelia očakávajú, že odstráni colné a technické prekážky v obchode, uľahčí prístup na trh, odstráni zbytočné duplicity a formality a zjednoduší obchodovanie medzi oboma stranami. Zároveň EÚ presadzuje prístup európskych firiem k verejnému obstarávaniu, ktorý je zatiaľ veľmi obmedzený.
Odbúranie prekážok v obchode môže podľa neho mať pre konkrétnych občanov aj praktický dopad, napríklad, ak sa odbúrajú duplicitné schvaľovania liekov, pacienti v Európe sa rýchlejšie dostanú k najnovším druhom liekov. Občania môžu od dohody očakávať, že bude znamenať zníženie cien a rozšírenie sortimentu, a to bez toho, aby sa ohrozili pracovné miesta a bez toho, aby sa podliezali vysoké európske štandardy v oblasti bezpečnosti potravín, ochrany životného prostredia, či sociálnej ochrany zamestnancov. "EK sa usiluje o vyváženú dohodu, ktorá tieto očakávania zohľadní," dodal Králik.

Sme rodina – Boris Kollár je proti TTIP. Ako ďalej dnes uviedol Boris Kollár, o prijatí či neprijatí TTIP by mali hlasovať národné parlamenty členských krajín EÚ, čomu by malo na Slovensku predchádzať referendum. "V prípade TTIP odovzdávame totiž jeden obrovský balík kompetencií. Treba si uvedomiť, že tu na jednej strane stojí ľud Ameriky a EÚ a na druhej strane stoja korporácie. Ľudia si to zle vysvetľujú, že my sme proti TTIP, lebo sme proti Američanom. Vôbec nie sme proti Američanom, my sme proti korporáciám," zdôraznil Kollár.

Súvisiace články

Aktuálne správy