Zrod úspešného investora: 15 detských chýb, ktoré vás môžu vyjsť draho

, Morningstar Foto: thinkstock;SITA/AP

Každý (skúsený) investor má svoj recept na úspech. Ten vám ale rozhodne neprezradí. Dá sa na to ísť aj z druhého konca. Zostaviť si zoznam, ktorým veciam sa v investovaní rozhodne oplatí vyvarovať.

Nasledujúcich 15 bodov je alfa a omega investovania. Sú to základné veci, ktorým sa radšej oblúkom vyhnite, aby ste sa nestali ľahkou korisťou na trhu, kde prežijú len tí najsilnejší.     

1. Impulzívna reakcia na krátkodobé výkyvy
Internet v mobile ľudí núti k tomu, aby každú minútu kontrolovali, čo sa práve deje. Aj na finančných trhoch. Sledovanie denného vývoja cien finančných aktív je ale kontraproduktívne. Ak investovanie vnímate ako dlhodobú záležitosť, nenechajte sa vykoľajiť krátkodobým výkyvom. Chybou je tiež to, ak budete svoje investičné portfólio každý mesiac preskupovať podľa toho, ako sa jeho jednotlivým zložkám darilo počas predchádzajúcich štyroch týždňov. Ak navyše budete pri prepadoch trhov zo strachu predávať a počas rally v eufórii nakupovať, budete robiť presný opak toho, čomu sa hovorí časovanie trhu.

2. Investovanie podľa emócií
Testovacia otázka. Máte peniaze v dvoch podielových fondoch. Jeden podielový list v oboch fondoch ste kúpili za 10 dolárov, dnes je ale trhová cena podielového listu prvého fondu len 5 dolárov, zatiaľ čo druhého 20 dolárov. Ktorý fond by ste mali predať?
Záleží na tom, od ktorého očakávate lepšiu výkonnosť v najbližších rokoch. Ak predpokladáte, že vyššie zhodnotenie ponúkne fond, ktorý je aktuálne stratový, predajte ziskovú pozíciu a vložte peniaze do neho. To, že niektoré zložky portfólia prerábajú, ešte neznamená, že by ste sa ich mali zbaviť.

3. Maximalizácia ziskov bez ohľadu na riziká
Každý investor chce zarobiť čo najviac, ale aj chamtivosť má svoje medze. Nechoďte do rizika za každú cenu. Každá minca má dve strany, takže tam, kde je potenciál vysokého zhodnotenia, je aj riziko veľkých strát. Ešte pred pár rokmi boli za najatraktívnejšie trhy považované Brazília, Rusko a Čína. Ako to na týchto trhoch vyzerá dnes? Úzko zamerané fondy investujúce do rozvíjajúcich sa a okrajových trhov ponúkajú vyššie výnosy, ale výmenou za vyššiu volatilitu, nižšiu likviditu, a teda celkovo vyššie riziko.

4. Investovanie bez jasného plánu
Jedno zo základných pravidiel znie, ešte pred tým než na trhy vstúpite, urobte si v spolupráci so skúsenými odborníkmi jasnú predstavu o tom, prečo chcete investovať, čo od investovania očakávate a akú mieru rizika ste ochotní prijať. Plánu, ktorý vytvoríte, sa za všetkých okolností držte. Možno budete mať občas nutkanie zhrešiť a chopiť sa aktuálnej príležitosti, keď ale taká situácia nastane, zatvorte oči a prejdite ju. Niekedy by ste možno zarobili zaujímavé peniaze navyše, inokedy by ste ale naopak o veľa prišli.

5. Ustrnutie portfólia v čase
Mať jasný investičný a finančný plán a držať sa ho je zásadné. Nesmie ale platiť, že to, čo raz do portfólia kúpite, v ňom musí bez ohľadu na dianie na trhoch aj zostať. Jednotlivé pozície je nutné pravidelne prevažovať a upravovať. Ideálne je, ak tak robíte raz ročne.

6. Slabá diverzifikácia portfólia
Finančná kríza z roku 2008 udrela po prstoch najmä tým, ktorí dávali prednosť akciám z bankového sektora. Podobne na prelome tisícročí si svoje užili investori do technologických akcií. Každá doba má svojich favoritov aj porazených. Jediným spôsobom, ako sa ochrániť pred dramatickým poklesom hodnoty portfólia, je jeho diverzifikácia. Nielen naprieč sektormi, ale aj regiónmi a typmi investičných inštrumentov.

7. Prehnane zložité analýzy
Základom každého rozhodnutia na trhoch by mala byť dobrá analýza. To ale neznamená, že musíte štúdiom čísel jednej firmy stráviť mesiace. Nakoniec platí, že najlepšie fungujú jednoduché veci. Warren Buffett hovorí, že investuje len do toho, čomu rozumie. To by mala byť zásada číslo jeden. Keď nerozumiete technológiám, oblúkom sa im vyhýbajte a radšej sa poobzerajte po niečom inom. Keď budete analyzovať biznis, ktorému rozumiete, lepšie spoznáte, čo je dôležité a čomu sa oplatí venovať pozornosť.

8. Výhovorky a laxný prístup
Mladí ľudia si zvyčajne hovoria, že na to, aby sa začali finančne pripravovať na starobu, majú ešte dostatok času. Staršie ročníky si zase hovoria, že už je neskoro, už ich nič nezachráni. Opak je ale pravdou. Na investovanie nie je nikdy príliš skoro ani neskoro. Každý cent, ktorý si odložíte, sa počíta. A každý, ktorý dokážete zhodnotiť, sa počíta dvojnásobne.

9. Ignorovanie poplatkov
Aj malý poplatok je poplatok. Keď si všetky drobné platby obchodníkom a ďalším stranám spočítate, nebudete sa stačiť čudovať, k akému číslu sa za pár rokov dostanete. Poplatky sú rozhodne dôležité, ale nemali by ste riadiť výhradne nimi. Ak vám niekto bude ponúkať kompletný profesionálny servis zadarmo, mali by ste spozornieť. Nikde nie je napísané, že musí ísť hneď o podvodníka, ide ale o varovne vztýčený prst, ktorý by ste nemali ignorovať. Aj tu obvykle platí zlatá stredná cesta.

10. Ignorovanie daní
O poplatkoch sa hovorí prakticky stále, dane sa ale na pretras dostanú málokedy. Pritom práve dane dokážu mnohokrát z výnosov z investovania odkrojiť väčšie diely ako všetky poplatky dohromady.

11. Žiadna hotovosť na účte
Akcie, dlhopisy, komodity alebo nehnuteľnosti. To všetko sú nástroje, vďaka ktorým sa vaše investičné portfólio zhodnocuje. Bez hotovosti to ale nejde. Zvyčajne sa odporúča mať v hotovosti toľko, aby bol človek schopný plne financovať prevádzku domácnosti aspoň počas šiestich mesiacov. Nikdy totiž neviete, kedy prídu nečakané výdavky alebo nedajbože ochoriete alebo stratíte zamestnanie. Ak nemáte žiadnu hotovosť a všetky peniaze máte zainvestované, zbytočne sa vystavujete riziku, že vás nešťastie stretne práve vo chvíli, keď trhy nebudú v dobrej kondícii, a vy tak budete nútení zbytočne predávať s veľkými stratami.

12. Hodnotenie stratégie podľa jednotlivých pozícií
Každé investičné portfólio sa obvykle skladá z niekoľkých desiatok investičných nástrojov. Niektorým sa logicky darí lepšie, iným horšie. Vo výsledku ide ale o jeden veľký kôš aktív. V prípade, že svoje portfólio rebalancujete, vnímate jeho jednotlivé prvky. Ale ak hodnotíte úspech svojej investičnej stratégie, vždy sa dívajte na portfólio ako celok. To, že jeden akciový titul je prakticky bezcenný, zatiaľ čo ostatné dosiahli vysoké zhodnotenie, neznamená, že ste zvolili zlú stratégiu. Ak dosahujete celkové výnosy v súlade s investičným plánom, je všetko v poriadku. Nikto nemôže mať vždy šťastnú ruku.

13. preceňovanie vlastných schopností
Vždy by mal prevládať skôr pesimizmus. Mali by ste počítať s tým, že sa veci nebudú vyvíjať tak, ako by sa vám to hodilo. Zároveň buďte sebakritickí a objektívne si overujte, či sa investíciám, ktoré vám vyšli, nedarilo len vďaka náhode. Ani desať ziskových obchodov v rade ešte neznamená, že by ste sa mali pasovať za investičného profesionála. Možno ste len skrátka mali šťastie.

14. Hodnotenie fondu podľa jeho výkonnosti, nie manažéra
Fondom sa nedarí podľa toho, ako sa volajú, ale podľa toho, kto ich riadi. Zvýšte pozornosť, ak sa menia manažéri fondov. V takýchto okamihoch nemá zmysel bilancovať, ako sa fondu darilo vpočas uplynulých piatich alebo desiatich rokov, snažte sa čo najviac zistiť o novom správcovi. Ak nadobudnete presvedčenie, že ide o človeka, ktorý vám z nejakého dôvodu nesedí, radšej sa poobzerajte inde.

15. Tunelové videnie
Na vývoj cien nemeckých akcií má vplyv dianie v Nemecku. To je bezpochyby pravda, ale nie celá. Svetové trhy sú kvôli globalizácii extrémne korelované, takže vývoj európskych búrz ovplyvňuje aj dianie v Číne, Južnej Amerike alebo Spojených štátoch či Kanade. Inými slovami, pozerajte sa okolo seba a neobmedzujte svoju pozornosť na jeden typ správ z jedného regiónu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy