Cena práce na Slovensku rastie rýchlejšie ako priemer EÚ

Hodinová cena práce v rámci celej Európskej únie v prvom kvartáli 2016 medziročne stúpla o 1,7 %, na Slovensku sa zvýšila o 4 %.

Hodinová cena práce v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie v prvom kvartáli medziročne vzrástla o 1,7 %. V rámci eurozóny sa hodinové mzdy a platy v prvom štvrťroku medziročne zvýšili o 1,8 % a ostatné zložky ceny práce stúpli o 1,5 %. V celej EÚ hodinové mzdy a platy v prvom kvartáli vzrástli o 1,7 % a ostatné zložky ceny práce sa zvýšili o 1,6 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku cena práce v rámci Európskej únie v prvom kvartáli 2016 medziročne vzrástla siedmym najrýchlejším tempom, a to o 4 %. Hodinové mzdy a platy na Slovensku stúpli o 4 % a ostatné zložky ceny práce vzrástli o 4,1 %. Najrýchlejšie celková cena práce rástla v Rumunsku (10,4 %), Bulharsku (7,7 %) a Estónsku (6,9 %). Zníženie ceny práce evidovali v Taliansku (-1,5 %) a na Cypre (- 0,3 %).

V rámci celej eurozóny v prvom kvartáli 2016 v porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roka hodinová cena práce vzrástla o 2 % v priemysle, o 1,4 % v stavebníctve a o 1,7 % v službách. V rámci celej EÚ hodinová cena práce stúpla o 1,9 % v priemysle, o 2,6 % v stavebníctve a o 1,5 % v službách.

Súvisiace články

Aktuálne správy