Dotácie na spaľovanie dreva v biomasových zariadeniach sa nezrušia

Štátne dotácie na spaľovanie dreva v biomasových zariadeniach sa nezrušia. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž pri dnešnom hlasovaní neposunuli do druhého čítania novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie, ktorú plénu predložila skupina opozičných poslancov Ján Budaj (OĽaNO), Anna Zemanová (SaS), Martin Fecko (OĽaNO) a Martin Klus (SaS).
V nej chceli poslanci takéto dotácie zrušiť, okrem dotácií na spaľovanie dreva pochádzajúceho z energetických porastov a odpadu z drevospracujúceho priemyslu.
Podľa poslancov má totiž uplatňovanie súčasne platnej právnej úpravy dokázateľný negatívny vplyv na životné prostredie na Slovensku. „Ide o čoraz viditeľnejšie odlesňovanie zalesnených plôch, ale aj brehových porastov, či dokonca alejí a vetrolamov, s cieľom čerpať čo najviac dotácií,“ opísali predkladatelia.
Na Slovensku podľa nich na základe satelitného snímkovania Global Forest Watch ubudlo od roku 2000 až 760 štvorcových kilometrov lesov a v súčasnosti sa ťažia takmer 4 milióny kubických metrov dreva na energetické účely.

Súvisiace články

Aktuálne správy