Inštitút Ifo vylepšil prognózu rastu nemeckej ekonomiky

Mníchovský inštitút očakáva, že v tomto roku nemecké hospodárstvo posilní o 1,8 %, v apríli predpovedal tohtoročný rast na úrovni 1,6 %.

Nemecký inštitút Ifo smerom nahor revidoval svoju prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny v tomto a budúcom roku. Mníchovský inštitút zlepšenie predikcie rastu najväčšej európskej ekonomiky odôvodnil dobrou situáciou na trhu práce a vyššími štátnymi výdavkami na utečencov. Očakáva, že nemecký HDP v tomto roku posilní o 1,8 %. Jeho predošlá predikcia, ktorú zverejnil v apríli, rátala s tohtoročným rastom o 1,6 %.

„Prvý štvrťrok sa vyvíjal lepšie, ako sme očakávali,“ uviedol ekonóm inštitútu Ifo Timo Wollmershaeuser. „Mierne zotavovanie nemeckej ekonomiky, ktoré sa začalo v roku 2014, pokračuje,“ dodal. Inštitút uviedol, že hlavným motorom rastu je silný domáci dopyt. Konštatoval pritom, že rastie súkromná spotreba vzhľadom na priaznivejší vývoj zamestnanosti. Okrem toho priaznivé podmienky financovania poskytujú pozitívne stimuly pre investície do zariadení a výstavby. Navyše pokračujúca migrácia utečencov podporuje dopyt po výstavbe obytných budov. Inštitút však v tomto a budúcom roku neočakáva významný impulz zo strany zahraničného obchodu a predpokladá, že export a import budú rásť podobným tempom.

Pre budúci rok Ifo prognózuje hospodársky rast na úrovni 1,6 %. Jeho predchádzajúca predikcia rátala s rastom ekonomiky v roku 2017 o 1,5 %. Inštitút je tak v otázke perspektívy rastu nemeckého hospodárstva optimistickejší ako centrálna banka krajiny. Bundesbank totiž prognózuje, že hospodárstvo v tomto roku posilní o 1,7 % a v budúcom o 1,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy