Individuálna spotreba v SR je na úrovni 77 % priemeru EÚ

Najvyššiu skutočnú individuálnu spotrebu na obyvateľa v roku 2015 evidovalo Luxembursko, kde bola o 37 % vyššia ako priemer EÚ. Najslabšia bola v Bulharsku, a to na úrovni 51 % priemeru EÚ.

Skutočná individuálna spotreba na obyvateľa v rámci Európskej únie v roku 2015 sa pri vyjadrení podľa parity kúpnej sily pohybovala od 51 % priemeru EÚ v Bulharsku až do 137 % priemeru EÚ v Luxembursku. Vyplýva to z prvého predbežného odhadu, ktorý v stredu zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Skutočná individuálna spotreba je meradlom materiálneho blaha domácností a vyjadruje skutočne skonzumované tovary a služby bez ohľadu na to, či za nich platia domácnosti, vláda alebo neziskové organizácie.

Desať členských krajín EÚ zaznamenalo v roku 2015 skutočnú individuálnu spotrebu vyššiu ako priemer EÚ. Najvyššiu individuálnu spotrebu evidovalo Luxembursko, kde bola o 37 % vyššia ako priemer EÚ. Nasledovalo ho Nemecko, kde bola spotreba o takmer 25 % vyššia ako priemer EÚ. V Rakúsku, Veľkej Británii, Dánsku, Fínsku, Belgicku, Francúzsku, Holandsku a Švédsku bola skutočná individuálna spotreba v rozmedzí 10 % až 20 % nad priemerom EÚ.

V pásme do 30 % pod priemerom Európskej únie sa nachádzalo dvanásť krajín. V Taliansku, Írsku a na Cypre bola spotreba menej ako 10 % pod priemerom EÚ, zatiaľ čo v Španielsku, Portugalsku, Litve, Grécku a na Malte bola medzi 10 % až 20 % pod priemerom.

Slovensko sa spolu s Českou republikou, Poľskom a Slovinskom nachádzalo v skupine, kde bola skutočná individuálna spotreba o 20 % až 30 % menšia ako priemer EÚ. Individuálna spotreba na Slovensku sa vlani rovnala 77 % priemeru EÚ, v Českej republike to bolo 76 % priemeru a v Poľsku a Slovinsku 74 % priemeru.

Šesť členských krajín EÚ malo podľa údajov Eurostatu individuálnu spotrebu horšiu ako na Slovensku. Spotreba v Estónsku, Lotyšsku a v Maďarsku bola o 30 % až 40 % menšia ako priemer EÚ, kým v Chorvátsku a Rumunsku bola len o niečo cez 40 % pod priemerom. Najslabšia skutočná individuálna spotreba bola v Bulharsku, a to na úrovni 51 % priemeru EÚ.

Hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa tiež poukázal na podstatné rozdiely medzi členskými krajinami EÚ. Podľa parity kúpnej sily sa HDP na obyvateľa v roku 2015 v rámci členských krajín pohyboval od 46 % priemeru EÚ v Bulharsku po 271 % priemeru EÚ v Luxembursku. Nad priemerom EÚ bolo vlani podľa HDP na obyvateľa jedenásť členských krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy