Ruská ekonomika po novom: Do volieb žiadne vážnejšie reformy

, CNBC Foto: SITA/AP

Ruská finančná a politická elita sa tento týždeň zíde v Petrohrade, na vlajkovej lodi ekonomického summitu krajiny. V čase rastúcej neistoty prevládajúcej v desiatej najväčšej ekonomike sveta.

Výročné Medzinárodné ekonomické fórum sa uskutoční v dňoch 16.-18. júna, s Ruský prezident Vladimír Putin očakáva o okolo 10 000 účastníkoch. Tohtoročná téma je "zarábať na novej ekonomickej realite." Pre Rusko to nebude.

Medzinárodný menový fond predpovedá scvrknutie ruskej ekonomiky o 1,8 percenta v roku 2016, vlani to bolo o 3,7 percenta. Dva z hlavných dôvodov recesie sú dobre známe, ide o kolaps cien ropy a medzinárodné sankcie uvalené na Rusku kvôli vpádu na Krym. Okrem toho sa krajiny musia tiež vysporiadať s legislatívnymi voľbami v septembri, ktoré môžu oddialiť reformy potrebné, aby verejné financie do lepšie poradie.

"Parlamentné voľby v septembri a tiež prezidentské voľby v roku 2018 budú mať určite vplyv na politiku v tom zmysle, že najťažšie reformy budú pravdepodobne odložené," cituje Lizu Ermolenkovú, ekonómku špezcializujúcu sa na rozvíjajúce sa trhy zo spoločnosti Capital Economics televízia CNBC.

 Jednou z najviac preferovaných navrhovaných reforiem bolo zvýšenie veku odchodu do dôchodku z 60 rokov u mužov a 55 rokov u žien. "Mnoho vládnych úradníkov aj nezávislých analytikov sa zhodlo v tom, že dôchodkový vek nakoniec bude potrebné zvýšiť, aby sa verejné financie stabilizovali, ale takéto rozumné rozhodnutie pravdepodobne nebude prijaté do roku 2018," myslí si Ermolenková.

Všetky sedadlá v dolnej komore ruského zhromaždenia, volal Duma, sú k dostaniu vo voľbách v septembri. Avšak, prezidenta Vladimira Putina Jednotné Rusko strana Očakáva sa, že udržať väčšinu.

Voľby, pôvodne vypísané na december, sa stali terčom kritiky. Niektorí analytici hovoria, že Kremeľ zmenil dátum na základe predpokladu, že opozičné strany len ťažko nájdu podporu u obyvateľstva počas v letných prázdninových mesiacov.

"Duma je v podstate pečiatkou Putina. Ak by vyhralo Jednotné Rusko, nedá sa predpokladať, že by to malo prípadné politické dôsledky," píše Win Thin – Brown Brothers Harriman, zameriavajúci sa na forex rozvíjajúcich sa trhov.

Jednotlivé ministerstvá boli vyzvané k zníženiu výdavkov o 10 percent v tomto roku v snahe zastaviť špirálu v deficite federálneho rozpočtu. V máji, ruský minister financií Anton Siluanov uviedol, že deficit by mal v roku 2016 dosiahnuť 3 percentá hrubého domáceho produktu za predpokladu, že cena ropy sa udrží v priemere na 40 dolároch za barel. V roku 2015 Rusko vykázala deficit vo výške 2,6 percenta.

Vzhľadom na stav ruského rozpočtu by niektoré reformy mohli prebehnúť ešte pred voľbami. "Niektoré opatrenia, napríklad dôchodková reforma, sú pravdepodobne nevyhnutné. Avšak, ako každá vláda pred voľbami, aj Kremeľ sa bude snažiť udržať mieru utrpenia na nevyhnutnom minime," povedala Otilia Dhandová, analytička a viceprezidentka spoločnosti Teneo Intelligence.

Súvisiace články

Aktuálne správy