Dolné Sasko si vybuduje okruh pre testovanie autonómnych áut

V Nemecku začnú časom testovať autonómne jazdiace autá na ďalších kilometroch diaľnic. Informuje o tom DPA. Doteraz je vybavená technikou, ktorá komunikuje so samostatne jazdiacimi autami, len diaľnica A9 a jej vybavenie sa začne ďalej zdokonaľovať. Rovnakú techniku, akú majú v Bavorsku chcú dostať aj na diaľnice A2 a A7 v Dolnom Sasku.
V Dolnom Sasku sa potrebnou technikou vybaví okruh medzi Hannoverom, Braunschweigom a Salzgitterom. Bude sa budovať postupne tak, aby v roku 2018 mohol ako celok súžiť svojmu účelu.
Bavorsko má vhodné podmienky na testovanie autonómnych áut od septembra minulého roku. Spolkový minister dopravy Alexander Dobrindt v pondelok (13.6.) oznámil, že úsek pre testovanie áut medzi Mníchovom a Norimbergom dostane ďalšie radary. Umožnia zaznamenávať hustotu premávky, tempo, odstupy vozidiel a ďalšie ukazovatele.
Prepojenie údajov medzi cestami a autami prostredníctvom mobilných telefónov má zabrániť mnohým nehodám a dopravným zápcham. Vodiči dostanú napríklad varovanie, že za nasledujúcou zákrutou na nich číha nebezpečenstvo.
Dobrindt o A9 povedal: „A9 v Bavorsku bude prvou inteligentnou a plne digitalizovanou cestou.“ Spoločnosť Infeon dodáva senzorové čipy, Siemens ich dopĺňa meracími zariadeniami po celej dĺžke testovacieho úseku.
V Dolnom Sasku bude hlavným investorom vybudovania testovacieho okruhu pre autonómne autá spolková krajina. Bude sa na ňom však podieľať aj Nemecké stredisko pre letectvo a kozmické lety (DLR). Krajinský minister hospodárstva Olaf Lies dodal, že sa na projekte zúčastnia aj veľké koncerny Volkswagen a Continental, ktoré majú centrály na území spolkovej krajiny. Po dokončení budú okruh aj využívať.

Súvisiace články

Aktuálne správy