Maloobchod USA v máji prekonal očakávania

Májové tržby amerického maloobchodu sa zväčšili o 0,5 %, ekonómovia očakávali ich rast na úrovni 0,3 %.

Maloobchodné tržby v USA v máji posilnili viac, ako sa očakávalo, keďže Američania nakupovali viac automobilov a celého radu iných tovarov. Považuje sa to za znak toho, že ekonomický rast sa zrýchľuje napriek prudkému spomaleniu tvorby pracovných miest. Americké ministerstvo obchodu v utorok informovalo, že tržby maloobchodu minulý mesiac stúpli o 0,5 % po tom, ako v apríli vzrástli o 1,3 %. Máj tak bol už druhým mesiacom ich rastu. Oproti rovnakému mesiacu minulého roka májové maloobchodné tržby v USA stúpli o 2,5 %.

Bez zahrnutia predaja áut, benzínu, stavebných materiálov a stravovacích služieb sa americké maloobchodné tržby v máji zväčšili o 0,4 % po aprílovom posilnení o 1 %. Tieto takzvané jadrové maloobchodné tržby užšie korešpondujú so spotrebiteľskými výdavkami, ktoré sú zložkou hrubého domáceho produktu. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že celkové aj jadrové tržby maloobchodu USA v máji posilnia o 0,3 %.

Tržby za predaj áut v USA sa v máji zvýšili o 0,5 % po aprílovom zväčšení o 3,1 %. Tržby za predaj pohonných hmôt stúpli o 2,1 %, čo bolo odzrkadlením nedávneho zdraženia benzínu. Tržby predajní s odevmi sa zväčšili o 0,8 %, čo bolo ich najvýraznejšie posilnenie od novembra. Tržby predajní so stavebným materiálom a záhradným zariadením však o 1,8 % klesli.

Súvisiace články

Aktuálne správy