Priemysel SR v apríli medziročne stúpol najviac v rámci EÚ

Aprílová priemyselná produkcia Európskej únie medziročne posilnila o 2,5 %, slovenský priemysel vzrástol o 7,2 %.

Sezónne upravená priemyselná produkcia eurozóny v apríli medzimesačne stúpla o 1,1 % po marcovom poklese o 0,7 %. Priemyselná výroba celej EÚ v apríli medzimesačne vzrástla o 1,3 % po marcovom oslabení o 0,5 %. Medziročne sa priemyselná produkcia eurozóny v apríli zväčšila o 2 % po marcovom raste o 0,2 %. Priemyselná výroba celej EÚ v apríli medziročne stúpla o 2,5 % po marcovom posilnení o 0,3 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Slovenská priemyselná výroba v apríli medziročne posilnila najvýraznejšie v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii. Slovenský priemysel oproti apríli minulého roka vzrástol o 7,2 %, pričom v marci medziročne o 1,4 % oslabil. Druhý najrýchlejší medziročný rast priemyslu bol v apríli v Poľsku (5,9 %), po ňom nasledovali Slovinsko (5,3 %), Maďarsko (5,2 %) a Chorvátsko (5 %). Medziročný pokles evidovali na Malte (-3,6 %), v Luxembursku (-2,5 %), v Litve (-1,3 %) a v Lotyšsku (-0,5 %). ä

Medzimesačne sa slovenský priemysel podobne ako v rámci celej EÚ zotavil. Slovenská priemyselná produkcia v apríli medzimesačne posilnila o 3 % po marcovom poklese o 2,2 %. Najvýraznejší medzimesačný rast evidovali v apríli v Írsku (6,7 %), Portugalsku (6,4 %), Estónsku (5,9 %) a Maďarsku (5,4 %). Najviac aprílová priemyselná produkcia medzimesačne oslabila v Chorvátsku (-2,8 %), Litve (-2,7 %) a Lotyšsku (-2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy