Zamestnanosť v prvom kvartáli rástla v SR aj v celej EÚ

Počet zamestnaných ľudí v EÚ sa v prvom štvrťroku medzikvartálne zvýšil o 0,3 % a na Slovensku o 0,5 %. Medziročne zamestnanosť v EÚ stúpla o 1,4 % a na Slovensku o 2,2 %.

Sezónne upravený počet zamestnaných ľudí v eurozóne sa v prvom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zvýšil o 0,3 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie zamestnanosť medzikvartálne vzrástla tiež o 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa sezónne upravený počet zamestnaných v eurozóne, ako aj v celej EÚ zvýšil zhodne o 1,4 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad EÚ Eurostat. V prvom kvartáli bolo v EÚ podľa odhadu Eurostatu zamestnaných 231,3 mil. osôb, pričom v eurozóne to bolo 152,6 mil. osôb. Táto úroveň zamestnanosti je najvyššia od roku 2008. Na Slovensku sa počet zamestnaných ľudí v období mesiacov januára až marca medzikvartálne zvýšil o 0,5 % a v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška stúpol o 2,2 %.

Spomedzi členských štátov EÚ na základe dostupných údajov v prvom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom najvýraznejšie stúpla zamestnanosť v Českej republike (1,5 %), v Litve (1,3 %) a v Maďarsku (1 %). Medzikvartálny pokles počtu zamestnaných zaznamenalo Poľsko (-0,5 %) a Grécko, Lotyšsko a Holandsko (zhodne -0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy