Časovanie trhu? Americké indexy sa doťahujú na maximá, ale investori sa ich húfne zbavujú

, Bank of America Merrill Lynch Foto: thinkstock

Americké akciové indexy, aj napriek poklesu počas posledných dvoch seáns uplynulého týždňa, stále atakujú historické maximá. To by malo znamenať, že investori akciám veria. Opak je ale pravdou.

Z fondov zameraných na akcie investori v desiatich z posledných dvanástich týždňov odchádzali. V týždni do 8. júna investori z akciových fondov stiahli globálne 2,6 miliardy dolárov, z toho z fondov investujúcich do amerických akcií stiahli asi dve miliardy dolárov. Z fondov investujúcich do európskych akcií investori peniaze sťahujú už 18 týždňov v rade, čo je najdlhšia takáto séria od februára 2008.

Ak je tento predaj akcií v blízkosti maxím prejavom časovania trhu, môžeme očakávať, že každým dňom sa trend obráti. Ale ak nie, potom je tu otázka, čo ženie ceny akcií hore.

Zatiaľ čo z akciových fondov 2,6 miliardy dolárov odtieklo, do dlhopisových naopak 7,9 miliardy dolárov pritieklo Je to najviac za ostatných deväť týždňov. Do fondov investujúcich do vzácnych kovov investori poslali 0,7 miliardy dolárov.

Záujem investori sa sústredí najmä na dlhopisy s vysokými výnosmi. Fondy orientované na high yield bondy zaznamenali v týždni do 8. júna príliv 2,6 miliardy dolárov, čo je najväčší objem za posledných jedenásť týždňov, ktorý navyše sám plne vyvažuje odliv peňazí z akcií. V kurze sú ale aj dlhopisy z emerging markets, do ktorých peniaze pritekali v 14 z posledných 16 týždňov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy