Skutočné riziko: Dôvod, prečo by ste sa vládnym dlhopisom mali teraz radšej vyhnúť

, market watch Foto: SITA/AP

Analytici varujú pred potenciálnym výpredajom globálnych vládnych dlhopisov. Už to nie je ako bývalo, dnes už nepredstavujú bezpečnú voľbu.

Investori po celom svete sa nedávno presunuli do štátnych dlhopisov, za zbesilou rally stáli stimuly centrálnej banky a obavy zo spomalenia globálneho ekonomického rastu. Dnes sa ale výnosy niekoľkých benchmarkov pohybujú okolo minima všetkých čias. Mnohé sa dostali do negatívneho teritória, nákup štátnych dlhopisov tak už nepredstavuje relatívne bezpečnú možnosť, varujú mnohí analytici. "Existuje veľké riziko významnej korekcie výnosov u dlhopisov," napísal James Nixon, hlavný európsky ekonóm Oxford Economics, vo svojej poznámke. Korekcia by podľa Nixona mohla začať v Európskej únii, kde posledné údaje o ekonomickom raste a inflácii údajne naznačujú, že "vládne dlhopisy sú nesprávne oceňované."

V piatok sa výnos 10-ročných nemeckých dlhopisov prepadol na svoje historické dno. Rovnako aj výnos z desaťročných britských vládnych dlhopisov bol na historickom minime ako to  ukazuje nasledujúci graf.

Ak si ceny ropy udržia súčasnú úroveň inflácie, mohlo by to v priemere priniesť takmer 2 %, už v prvom štvrťroku budúceho roka, predpokladá Nixon. Najnovšie dáta Nemeckého pracovného trhu tento týždeň ukázali, že celkové náklady rástli najrýchlejším tempom za posledné tri roky. Vo Francúzsku, po rokoch depresie, údaje o zamestnanosti tento týždeň ukázali výrazný pozitívny pohyb v prvom štvrťroku, a to najmä v oblasti služieb. "nebola by to žiadna veda očakávať, že rýchlo sa oživujúci trh práce povedie k silnejšiemu rastu miezd," uzavrel Nixon.

Nixonova analýza len potvrdila už známe pripomienky šéfa nemeckej centrálnej banky,  Jensa Weidmanna, ktorý varoval, že predĺžené obdobia nízkych úrokových sadzieb ECB by mohlo zvýšiť riziko "náhleho nárastu rizikových prémií" cez strmé výpredaje dlhopisov.

Napriek tomu sa na trhu zatiaľ tieto obavy neprejavili. Ceny vládnych dlhopisov prudko stúpajú po celom svete, môže za to nervozita investorov kvôli hroziacemu Brexitu, ale aj neistota okolo politiky úrokovej sadzby Fedu, rovnako ako pokles cien ropy. To všetko viedlo k výpredajom naprieč globálnym akciovým trhom a prechod do bezpečnejšie vnímaných nástrojov ako sú štátne  dlhopisy.

Výnosy z pokladničných blokov spojili svoje európske náprotivky, a dosahujú čerstvý minimá. Výnos 10-ročného amerického Treasury Note klesol na 1,639 %, čo je najnižšia úroveň za posledné tri roky. Silný dopyt aj napriek historicky nízkym výnosom ukázal, že vo svete, kde štátne dlhopisy v hodnote 10 biliónov dolárov majú negatívne výnosy, už investori spustili zo svojich požiadaviek, držať len vysoko kvalitné dlhopisy, ktoré by prinášali slušné príjmy. "Ja samozrejme sledujem, čo sa deje v krátkodobom horizonte," povedal Eric Stein z Eaton Vance na margo rally. "Ale z hľadiska širšieho obrazu sú tieto dlhopisy nadhodnotené… Kde je hodnota, keď máte na 10-ročnom vládnom dlhopise menej, mež je hodnota cieľovej inflácie Fedu?" pýta sa Stein.

V krátkodobom horizonte, by podľa analytikov mohol rastúci dopyt po dlhopisoch zo strany zahraničných investorov pokračovať. Napríklad vo štvrtok skupina nepriamych uchádzačovkúpila 64,9 % o z 12 miliárd dolárovej obligácie, predstavuje to štvrtý najvyšší podiel v histórii aukcií tohto typu. "Ale v dlhodobom horizonte, ak sa pozrieme na základy ekonomiky USA a výnosy, ceny budú klesať," predpovedá Andrew Kenningham, vedúci globálny ekonóm Capital Economics. Podľa Kenninghama pri náhlom spomalení rastu v USA nepôjde o začiatok novej recesie, pretože spotreba a rast hrubého domáceho produktu sa zdá sa, že v druhom štvrťroku posinil. "Pokles v perspektívach globálneho rastu nemôžu vysvetliť prepad celosvetových výnosov," uzavrel Kenningham. "Takže v najbližších niekoľkých mesiacoch, ako bude Fed pokračovať uťahovaní menovej politiky do konca tohto roka, a vytrácajú ce sa obavy z Brexitu, bez ohľadu na výsledok referenda, môžeme očakávať, že tento vývoj odrazí aj na výnosoch dlhopisov."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy