Dolné Sasko vyhradí časť diaľnic A2 a A7 pre testy autonómnych vozidiel

Nemecká spolková krajina Dolné Sasko plánuje na diaľniciach A2 a A7 v oblasti medzi Hannoverom, Braunschweigom a Salzgitterom vytvoriť testovací okruh pre autonómne vozidlá. Vybrané úseky sa majú do roka 2018 vybaviť potrebnou technológiou, povedal dolnosaský minister hospodárstva Olaf Lies pre Hannoversche Allgemeine Zeitung. Informovala o tom agentúra DPA.
Testovací okruh má vyše 270 kilometrov a pozostáva z úseku A2 medzi Braunschweigom a Hannoverom, A7 medzi Hannoverom a Salzgitterom a A39 medzi Salzgitterom a Braunschweigom. Jeho súčasťou bude aj časť mesta Braunschweig. Okruh chce Dolné Sasko vybudovať v spolupráci s koncernami Volkswagen a Continental, projekt bude riadiť Dolné Sasko a centrum leteckej dopravy DLR, ktoré sa zaoberá aj dopravným výskumom.
Lies nevidí bezpečnostné riziká pre ostatných vodičov, hoci obidve diaľnice patria k najrušnejším v Nemecku. „Cesta od čiastočne po úplne automatizovanú jazdu je cestou k väčšej bezpečnosti premávky,“ myslí si minister. Z právneho hľadiska je vodič automatizovaného vozidla v súčasnosti povinný dohliadať na jazdu a musí mať možnosť kedykoľvek zasiahnuť do riadenia.
Dolné Sasko nie je jediná spolková krajina, ktorá podporuje testovanie a výskum autonómnej jazdy. V Bavorsku vlani vznikol na A9 testovací úsek vybavený technológiou, ktorá umožňuje komunikáciu medzi samotnou cestou a autonómnym vozidlom.
Pri takejto jazde vozidlo neriadi vodič, ale počítač. Senzory a kamery sledujú okolie a získané dáta spracúvajú. Okrem toho sa výskum zaoberá aj sieťovým pripojením vozidiel, ktoré si tak môžu vymieňať informácie s ostatnými autami či dokonca svetelnými a ostatnými dopravnými signalizačnými zariadeniami.

Súvisiace články

Aktuálne správy