Nálada veľkých priemyselných firiem v Japonsku sa zhoršila

Index nálady BSI sa v období apríla až júna dostal na hodnotu mínus 11,1 bodu, kým v predchádzajúcom kvartáli bol na úrovni mínus 7,9 bodu.

Nálada veľkých priemyselných výrobcov v Japonsku sa zhoršila druhý štvrťrok v rade. Pod pokles nálady sa podpísalo posilnenie jenu. Japonské firmy však v rovnakom období revidovali svoje plány kapitálových výdavkov smerom nahor a očakávajú, že nálada sa počas mesiacov júla až septembra zlepší. Vyplýva to z výsledkov prieskumu japonského ministerstva financií a Hospodárskeho a sociálneho výskumného ústavu.

Index nálady veľkých priemyselných výrobcov BSI sa v období apríla až júna dostal na hodnotu mínus 11,1 bodu. V predchádzajúcom období medzi januárom až marcom bol na úrovni mínus 7,9 bodu. Ukazovateľ, ktorý meria náladu pre nadchádzajúce trojmesačné obdobie, teda pre mesiace júl až september, bol na úrovni 7 bodov. Index dôvery BSI meria rozdiel medzi percentom firiem, ktoré očakávajú, že prostredie na podnikanie sa zlepšilo a percentom spoločností, ktoré predpokladajú, že sa situácia v sledovanom období zhoršila.

Firmy v Japonsku predvídajú, že ich kapitálové výdavky v tomto hospodárskom roku, ktorý sa začal v apríli, stúpnu o 3,8 %. Predchádzajúci odhad počítal s poklesom o 6,6 %. Japonská ekonomika v prvom kvartáli rástla rýchlejším tempom ako sa očakávalo, keď sa kapitálové výdavky v rovnakom období zmenšili menej, ako sa skôr odhadovalo. V ekonomike však pretrvávajú obavy z pomalého tempa rastu spotrebiteľských výdavkov a slabého exportu.

Súvisiace články

Aktuálne správy