Lávku cez Dunajec, ktorá spája Slovensko s Poľskom, rekonštruujú

V auguste 'oslávi' lávka cez Dunajec v zamagurskej obci Červený Kláštor desiate výročie od svojho vzniku.

V auguste ‚oslávi‘ lávka cez Dunajec v zamagurskej obci Červený Kláštor desiate výročie od svojho vzniku. V týchto dňoch na nej prebiehajú rekonštrukčné práce. Podľa starostu obce Štefana Džurného priniesla lávka nielen nárast a oživenie cestovného ruchu v obci, ale aj isté negatíva.
Na obnove mosta sa podieľa aj jej majoritný vlastník, ktorým je poľská gmina, teda obec, Czorstyn. Slovenská obec je len 13,1-% vlastníkom, väčšiu časť financií do opravy investujú teda Poliaci. Podľa starostu sa odhadujú náklady okolo 30.000 eur. „Bola už opotrebovaná, preto sme sa dohodli s Poliakmi na rekonštrukcii. Viaceré práce už máme za sebou, lávka dostala novší šat, boli urobené určité výbrusy, nátery, urobili sa klampiarske veci, tam, kde zatekalo, už nezateká, vyzerá to teraz inak,“ opísal práce Džurný.
Lávku otvorili 12. augusta 2006. Jej výstavbou sa podľa Džurného oživil cestovný ruch nielen v obci, ale aj v celom regióne Zamaguria. „Prinieslo nám to pozitíva, ale aj negatíva. Tých pozitív však bolo podstatne viac. Čo sa týka negatív, tak napríklad Červený Kláštor už nie je takým tichým a pokojným miestom, pretože počet návštevníkov sa znásobil,“ vysvetlil starosta. Ako uviedol, tak sa predĺžila aj letná sezóna, ktorá sa začína skôr a končí sa neskôr.
„V poľských médiách som sa dočítal, že išlo o jeden z najlepších projektov za posledných desať rokov, ktorý sa vytvoril v Pieninách,“ uviedol Džurný s tým, že by bol rád, keby podobné projekty vznikali aj v budúcnosti. Zároveň zdôraznil, že v obci sa musí podporovať cestovný ruch. „Môžeme stavať len na tom. Priemysel je tu ťažké dostať a čo môžeme predávať, tak to je pekná krajina. Zároveň ju treba aj chrániť, aby ostala zachovaná aj pre ďalšie generácie. Treba citlivo pristupovať k jej ochrane a komerčnému využitiu,“ uzavrel starosta Červeného Kláštora.

Súvisiace články

Aktuálne správy