Brexit by mal negatívny vplyv na ekonomiku EÚ

Vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ) by malo negatívny vplyv na ekonomiku krajín únie, uviedol šéf nemeckého inštitútu ZEW Achim Wambach. Informovala o tom agentúra DPA.
Vysoká neistota po prípadnom brexite by mala síce väčší vplyv na Britániu než na EÚ, ale aj na Európe by to zanechalo stopy. „V Británii žije 13 % obyvateľov Európy a na Britániu pripadá 17 % jej ekonomickej sily – vystúpenie krajiny Európa nezvládne tak ľahko,“ myslí si Wambach.
Briti budú rozhodovať o zotrvaní v únii v referende, ktoré sa bude konať 23. júna. V súčasnosti je ťažké predpovedať, aký veľký vplyv by mal prípadný brexit na celkovú ekonomickú situáciu, pretože neexistuje predobraz takéhoto scenára, uviedol Wambach. „Ekonomika EÚ je citlivá, každá negatívna správa môže mať vplyv.“
Problémom je, že nikto vlastne nevie, čo by sa presne stalo po odchode Británie z EÚ. „Nie je jasné ani to, ako dlho by po brexite trvali rokovania Británie s EÚ.“ Dodal, že len ťažko sa dá predpovedať, „či by neistota trvala dva alebo štyri roky“.
Wambach síce považuje vystúpenie Británie z EÚ za nepravdepodobné, ale poukázal na to, že podobné referendá často majú vlastnú dynamiku. Takže pravdepodobnosť, že sa nakoniec skončí inak, netreba podceňovať.
Brexit by podľa neho v Británii spôsobil pokles súkromných investícií. „Mnohé štúdie prišli k záveru, že v prípade brexitu sa v Británii zvýši nezamestnanosť a zníži hrubý národný dôchodok. Vzhľadom na veľkú neistotu je vysoká pravdepodobnosť poklesu ekonomiky.“

Súvisiace články

Aktuálne správy