Trh pre elektromobily je zrelý, pomohla by mu prémia pre kupujúcich

Napriek nízkemu počtu predávaných áut s elektrickým pohonom Thomas Weber, člen správnej rady nemeckého automobilového koncernu Daimler, pokladá trh pre ich odbyt za zrelý. Informuje o tom agentúra DPA. Weber sa v koncerne zaoberá vývojom. Na podujatí automobilky vo verejnom vystúpení v piatok (10.6.) uviedol, že štátna podpora vo forme prémie by výdatne prispela k oživeniu trhu s elektromobilmi.
Daimler predpokladá, že do roku 2020 počet predaných elektromobilov zvýši na šesťmiestne číslo, teda nad 100.000. Výrobca neuvádza, koľko áut s elektrickým a hybridným pohonom teraz predáva ročne. Odborníci odhadujú, že ich výroba dosahuje iba päťmiestne číslo.
Daimler predal vlani v Nemecku podľa údajov Spolkového úradu pre motorové vozidlá spolu 3000 elektromobilov a vozidiel s hybridným pohonom. Z nich bolo „čistých“ elektromobilov 1161. Koncern predal vlani v Nemecku 310.000 áut.
Weber uviedol, že výroba áut s elektrickým pohonom nie je rentabilná ani v jednej automobilke. Prémia pre kupujúcich by novému pohonu pomohla, ale súčasne treba budovať infraštruktúru pre ňu.
Koncern pripravuje pre septembrový parížsky autosalón prototyp elektromobilu s dojazdom do 500 kilometrov. Auto by sa malo predávať v roku 2017.
Paríž chce na septembrovom autosalóne ukázať aj auto so spaľovacími komorami a motor s nimi by sa mal montovať do modelov terénnych vozidiel GLG.
Daimler v nasledujúcich dvoch rokoch investuje do vývoja a výskumu 14,5 miliardy eura. Viac ako polovica sumy je vyhradená na zdokonaľovanie „zelených technológií“.
Na upustenie od technológie spaľovacích motorov ešte nedozrel čas. „Sme presvedčení, že efektívne autá s dieselovým a benzínovým motorom budú na cestách ešte dlhé roky a budú rozhodovať o celkovom objeme vypúšťaného kysličníka uhličitého do ovzdušia,“ povedal Weber.

Súvisiace články

Aktuálne správy