V Japonsku sa takmer vôbec nekradne, jednu vec vám, ale určite nikto nevráti

, quartz Foto: thinkstock

Japonsko je známe tým, že patrí k najbezpečnejším miestam na svete. Je bežné, že príbehy o stratených, či niekde zabudnutých veciach majú šťastný koniec. Zatiaľ čo sa môžete spoľahnúť, že váš drahý fotoaparát, ktorý ste si niekde omylom zabudli pred pár hodinami, sa nakoniec k vám vráti, je tu jedna vec, ktorú s najväčšou pravdepodobnosťou už nikdy neuvidíte. Je to obyčajný dáždnik.

Z nejakého dôvodu dáždniky poctiví nálezcovia v Japonsku ich majiteľom nevracajú. Ak si necháte odkvapkať dáždnik v stojane, ktorý nájdete v každej reštaurácií pri vchode, pri odchode ho tam už nenájdete. Hlavne ak ešte prší. Poviete si, nič prekvapujúce.

V tejto súvislosti je ale zaujímavé, že od konca marca, v rámci otvorenia rýchlovlakového železničného spojenia na najsevernejší ostrov Hokkaido, zadarmo požičiavajú dáždniky. Začali s tisíckou ponúkaných na šiestich miestach po celom meste. Ide o službu ponúkanú v spolupráci s obchodnou a priemyselnou komorou.

Tieto dáždniky sa stali logom mesta. Aj keď sú v prvom rade gestom pohostinnosti voči turistom, môžu byť použité kýmkoľvek, ak ho vrátite na niektoré výpožičné mesto. Samozrejme, len preto, že by mal byť vrátený, neznamená to, že aj bude. Minulý mesiac po zlatom týždni dovoleniek chýbalo z požičovne sto kusov. Neváhali ich nahradiť, vlastne pridať ďalších 500 nových, ale nedávny prepočet ukázal, že ich vo forote zostáva len 400. Z 1500 dáždnikov zmizlo 1100.

Organizátori našli asi tucet dáždnikov v miestnych hoteloch, ale sú presvedčení, že väčšina chýbajúcich si našla miesto v domácnostiach miestneho obyvateľstva. Dáždnik vyjde v Japonsku asi na 400 jenov (3,31 eur), budúcnosť programu je dnes ohrozená. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy