MPSVR zavedie detské jasle ako sociálnu službu

Novela zákona o sociálnych službách by mala okrem toho zaviesť takúto sociálnu službu aj terénnou alebo ambulantnou formou mimo zariadenia v čase, keď rodič vykonáva zárobkovú činnosť, alebo študuje na strednej či vysokej škole.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) pripravuje návrh novely zákona o sociálnych službách, ktorou by sa zadefinovali detské jasle ako sociálna služba na podporu rodín s deťmi. Malo by ísť o službu v zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa. Okrem toho by mala novela zákona zaviesť takúto sociálnu službu aj terénnou alebo ambulantnou formou mimo zariadenia v čase, keď rodič vykonáva zárobkovú činnosť alebo študuje na strednej či vysokej škole. Uvádza sa to v predbežnej informácii k príprave návrhu novely zákona o sociálnych službách, ktorú zverejnilo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Samotný návrh novely zákona by malo ministerstvo práce predložiť na pripomienkovanie v auguste tohto roka.

V súčasnosti sa podľa rezortu starostlivosť v zariadeniach s charakterom „detských jaslí“ a starostlivosť opatrovateľom v domácom prostredí dieťaťa alebo v domácom prostredí opatrovateľa poskytuje spravidla na základe živnostenského oprávnenia, ako voľná živnosť a bez zjednocujúcej legislatívy, resp. právneho základu.

„Novelou zákona sa bude táto formalizovaná starostlivosť o deti novo regulovať v systéme sociálnych služieb so súvisiacim ustanovením právnych podmienok jej poskytovania,“ zdôvodnilo ministerstvo. Má sa tak zabezpečiť kvalita poskytovanej starostlivosti a dohľad nad jej poskytovaním zo strany príslušných orgánov.

„Cieľom návrhu novely je aj zabezpečenie účelnosti a efektívnosti vynakladania prostriedkov zo štátneho rozpočtu prostredníctvom rozpočtovej kapitoly ministerstva práce a sociálnych vecí na spolufinancovanie sociálnych služieb vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb na komunitnej úrovni,“ uvádza rezort.

Ministerstvo chce totiž precizovať právnu úpravu neobsadeného miesta v zariadení na účely zúčtovania a vrátenia finančného príspevku. „Novo sa ustanoví posudzovanie neobsadenosti miesta pri poskytovaní ambulantnej sociálnej služby v zariadení a novo sa ustanoví povinnosť poskytovateľov sociálnej služby v dennom stacionári dodržiavať personálny štandard,“ dodalo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Súvisiace články

Aktuálne správy