Nezamestnanosť v Grécku klesla najnižšie od mája 2012

Marcová miera nezamestnanosti v krajine medzimesačne klesla na 24,1 % z úrovne 24,2 %.

Miera nezamestnanosti v Grécku sa v marci znížila na 24,1 % z úrovne 24,2 % v predchádzajúcom mesiaci. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad krajiny ELSTAT. Bez práce bolo v marci 1,153 mil. Grékov. Nezamestnanosťou boli najviac postihnutí mladí ľudia vo veku 15 až 24 rokov, hoci miera nezamestnanosti v tejto vekovej skupine sa v marci tiež znížila, a to na 50,4 % z úrovne 52,1 %, na ktorej bola v predchádzajúcom mesiaci.

Sezónne upravená marcová miera nezamestnanosti v Grécku bola najnižšia od mája 2012. Nezamestnanosť v krajine kulminovala v septembri 2013 na rekordnej úrovni 27,9 %. Napriek poklesu z rekordnej výšky je nezamestnanosť v krajine stále dvojnásobne vyššia oproti priemeru za celú Európsku úniu. Počas januára až marca tohto roka sa grécka ekonomika zmenšila o 0,5 %. Tento pokles bol mierne výraznejší, ako sa predpokladalo, keďže negatívne pôsobili slabšie spotrebiteľské výdavky a čistý export.

Grécky štatistický úrad zároveň vo štvrtok informoval, že celková cenová hladina v krajine v máji podľa harmonizovaného indexu EÚ už tretí mesiac po sebe klesla. Hladinu spotrebiteľských cien nadol posunuli nižšie náklady na bývanie, na tovary dlhodobej spotreby a na dopravu. Medziročne cenová hladina klesla o 0,9 %. Tempo deflácie sa však zmiernilo z aprílovej úrovne – 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy