Inflácia v Česku je slabšia, ako sa očakávalo

Celková cenová hladina v krajine v máji medzimesačne klesla o 0,2 % a medziročne ceny stúpli iba o 0,1 %. Trh očakával medziročnú infláciu vo výške 0,4 %.

Medziročná inflácia v Českej republike v máji oslabila takmer na nulovú úroveň. Medzimesačne sa celková cenová hladina znížila o 0,2 % a medziročne sa ceny v krajine zvýšili o 0,1 %. Medziročná inflácia tak bola najnižšia v tomto roku, pričom sa nenaplnili očakávania trhu, že v máji bude vo výške 0,4 %. Informoval o tom vo štvrtok český štatistický úrad. Tento vývoj, ktorý nenaplnil očakávania trhu, je však v súlade s prognózou českej centrálnej banky.

Česká ekonomika stabilne rastie, čo zvyšuje mzdy a domáci dopyt. Infláciu však smerom nadol posúvajú cenové tlaky v eurozóne, ktorá je hlavným obchodným partnerom krajiny. „Nízka inflácia nemá rušivý vplyv na správanie sa ľudí v ekonomike a určite nemá negatívny vplyv na spotrebu,“ povedal Radomír Jáč, hlavný ekonóm Generali Investments CEE. „Centrálna banka preto nemusí reagovať,“ dodal.

Tvorcovia českej menovej politiky po zasadaní centrálnej banky 5. mája uviedli, že banka je pripravené posunúť kurz koruny na nižšiu úroveň, ak budú systematicky oslabovať inflačné očakávania. Člen vedenia banky Jiří Rusnok, ktorý sa v júli ujme funkcie guvernéra, však minulý týždeň pre Reuters povedal, že rastúca ekonomika znamená, že banka ukonči politiku udržiavania slabej koruny približne v polovici roka 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy