Spoločnosť Shell obnovila nákupy iránskej ropy

Podľa zdrojov z obchodného prostredia firma Shell zorganizovala dopravu 130 tis. ton iránskej ropy do Rotterdamu. Irán sa po zrušení sankcií snaží naspäť získať svoj trhový podiel.

Britsko-holandská spoločnosť Royal Dutch Shell obnovila nákupy iránskej ropy, čím sa stala druhou z hlavných ropných firiem po spoločnosti Total, ktorá po zrušení sankcií opätovne odštartovala obchod s Teheránom. Uviedli to v stredu zdroje z prostredia obchodníkov. Spoločnosť Shell sa odmietla k správe vyjadriť. Podľa prepravných údajov firma Royal Dutch Shell zorganizovala dopravu 130 tis. ton iránskej ropy tankerom Delta Hellas do Európy na 8. júla. Podľa zdrojov z prostredia obchodníkov náklad sa dodá do Rotterdamu.
Spoločnosť Shell v tomto roku splatila svoje dlhy voči Iránu z obdobia pred zavedením sankcií. Irán sa od januárového zrušenia sankcií snaží naspäť získať svoj trhový podiel a opätovné získanie takého veľkého nákupného partnera, ako je Shell, úsiliu Teheránu ešte viac pomôže. Iránsky export ropy je teraz v blízkosti úrovne z obdobia pred sankciami, a to približne v objeme 2,5 mil. barelov denne.

Opätovný vstup Teheránu na trh s ropou poukázal na napätie medzi Iránom a Saudskou Arábiou. Výsledkom tohto napätia bolo zmarenie snáh Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o dohodnutie stratégie na podporu cien ropy. Návrh na dohodu o zmrazení ťažby v apríli skolaboval, keď Teherán neprišiel na kľúčové stretnutie v Katare, na ktorom sa zúčastnili aj ropné krajiny, ktoré nie sú členmi OPEC-u.

Súvisiace články

Aktuálne správy