ECB začala nákupy podnikových dlhopisov

Investori uviedli, že sa zdá, že centrálna banka nakupuje dlhopisy takých firiem, ako je poisťovňa Generali a telekomunikačná spoločnosť Telefonica, pričom nákupy sú v objeme od 3 do 5 mil. eur.

FRANKFURT/ LONDÝN 8. júna (SITA, Reuters) – Európska centrálna banka (ECB) odštartovala v stredu nákupy podnikových dlhopisov, pričom si zvolila cenné papiere energetických firiem, poisťovacích spoločností a telekomunikačných operátorov s cieľom podnietiť firmy, aby si požičiavali a míňali peniaze, čím chce oživiť mimoriadne nízku infláciu. ECB dúfa, že zredukuje náklady na požičiavanie, čím poskytne firmám stimul na investovanie a podporu ekonomického rastu v eurozóne, ktorá stále s námahou prekonáva posledné etapy svojej dlhovej krízy.

Investori uviedli, že sa zdá, že centrálna banka nakupuje dlhopisy takých firiem ako je poisťovňa Generali a telekomunikačná spoločnosť Telefonica, pričom nákupy sú v objeme od 3 do 5 mil. eur. Hoci nebolo hneď jasné, aké cenné papiere ECB nakupuje, výnosy z jedného druhu dlhopisov firmy Telefonica v stredu klesli o 3 až 6 bázických bodov, čo sa považuje za relatívne prudký pohyb.

„V tejto etape si pravdepodobne samotná ECB nie je istá, ako veľa bude schopná nakupovať,“ povedal Michal Jezek, analytik Deutsche Bank. „Mohli by sme byť svedkami niektorých silných mesiacov s nákupmi za 9 až 10 mld. eur a iných mesiacov, ako je napríklad august, s povedzme za 1 až 2 mld. eur, pričom väčšina mesiacov bude niekde uprostred,“ poznamenal. Zdroje, ktoré majú blízko k ECB, pre agentúru Reuters uviedli, že banka dúfa, že bude nakupovať za 5 až 10 mld. eur mesačne, ak sa jej podarí vyvolať nové emisie podnikových cenných papierov.

Súvisiace články

Aktuálne správy