Svetová banka zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky

Banka očakáva, že svetové hospodárstvo v tomto roku posilní o 2,4 %, pričom v januári predpokladala rast o 2,9 %.

Svetová banka zhoršila svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky. Očakáva, že v tomto roku posilní o 2,4 %, pričom v januári predpokladala rast o 2,9 %. Ako banka uviedla v správe, ktorú zverejnila v stredu, dôvodom sú nízke ceny komodít, slabý dopyt vo vyspelých ekonomikách, slabý obchod a zmenšujúce sa toky kapitálu. V prípade eurozóny Svetová banka predpokladá mierne pomalší rast, a to o 1,6 % napriek mimoriadnej podpore zo strany menovej politiky.

Na americkú ekonomiku podľa banky negatívne vplýva prudký pokles investícií v energetickom sektore a slabý export. Svetová banka odhaduje, že hospodárstvo USA v tomto roku posilní o 1,9 %, čo je oproti predošlej predikcii o osem desatín percentuálneho bodu menej. Nové trhové ekonomiky exportujúce komodity podľa Svetovej banky sa s ťažkosťami adaptujú na nižšie ceny ropy, kovov a iných komodít. Banka preto očakáva, že tieto hospodárstva v tomto roku posilnia iba o 0,4 %. V porovnaní s januárovou prognózou je to zhoršenie o 1,2 percentuálneho bodu.

Svetová banka nezmenila predikciu rastu čínskej ekonomiky a predpokladá, že za rok 2016 vykáže rast o 6,7 % po posilnení o 6,9 % v roku 2015. Predpovedá však, že čínsky hospodársky rast sa do roku 2018 spomalí na úroveň 6,3 %. Podľa predpovede banky by sa nemal zmeniť silný rast Indie a očakáva, že zväčšenie hrubého domáceho produktu krajiny v tomto roku zostane na úrovni 7,6 %. V prípade Brazílie a Ruska však banka prognózuje zotrvanie v recesii, ktorá podľa nej bude hlbšia, ako prognózovala v januári.

Súvisiace články

Aktuálne správy