Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v máji nečakane klesli

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v máji nečakane klesli a prekvapili ekonómov, ktorí predpovedali, že sa aspoň mierne zvýšia. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnil maďarský štatistický úrad.
Presnejšie, index spotrebiteľských cien v susednej krajine sa v máji 2016 znížil medziročne o 0,2 % po aprílovom náraste o 0,2 %. Analytici pritom očakávali, že stúpne aspoň o 0,1 %.
Štatistiky ďalej odhalili, že ceny energií v máji klesli o 0,1 %, ceny potravín stagnovali a oblečenie a obuv zdraželi o 0,3 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Maďarsku v máji zvýšili, už tretí mesiac po sebe, a to o 0,3 %. Tempo ich rastu sa tak spomalilo, keďže v apríli stúpli o 0,8 %.
Takzvaná jadrová inflácia, teda vývoj spotrebiteľských cien bez zarátania cien potravín a energií, však v máji vzrástla medziročne o 1,3 % a medzimesačne o 0,1 %.
Harmonizovaná miera inflácie, ktorá sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v Maďarsku v máji medziročne klesla o 0,1 % a medzimesačne sa zvýšila o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy