Príliš prísna ECB? Potenciálni členovia eurozóny nespĺňajú prístupové kritériá

, rte.ie Foto: TASR/AP

Žiadny zo siedmich možných budúcich členov eurozóny nespĺňa kritériá pre vstup.

Sedem krajín nespĺňa ekonomické ani právne požiadavky, a to napriek značnému pokroku za ostatné roky, tvrdí vo svojej správe Európska centrálna banka.

Potenciálni členovia by boli väčšinou z bývalého komunistického východu, vyčíta sa im ale pomalý pokrok. Zatiaľ im nikto v skutočnosti nestanovil cieľový dátum pre členstvo. To by ale znamenalo, že k 19 člennému bloku využívajúcemu spoločnú menu sa v tomto desaťročí nepripojí žiaden nový člen. "V žiadnom zo siedmich skúmaných krajín nie je právny rámec plne kompatibilný so všetkými požiadavkami na prijatie eura," vyhlásila ECB vo svojej dvojročnej konvergenčnej správe. "Nedostatočná kompatibilita pretrváva ohľadom nezávislosti centrálnej banky," dodala banka. "Okrem toho, vo všetkých sledovaných krajinách s výnimkou Chorvátska, existuje nesúlad vzhľadom na zákaz menového financovania."

Niektoré z bývalých postkomunistických krajín, vrátane Slovinska, Slovenska, Estónska, Lotyšska a Litvy, sa pripojili k bloku v priebehu ostatných sedem rokov. Ale pokrok vo väčších krajinách, ako napríklad v Poľsku, Maďarsku a Českej republike, bol vyhodnotený ako pomalý. Rumunsko, Chorvátsko a Bulharsko sú považované za najpokročilejšie na ceste k vstupu, so všetkými z nich sa vedú diskusie ohľadom stanovenia cieľového dátumu pre vstup. V rámci ekonomických kritérií sú na tom potenciálni členovia relatívne dobre, väčšina z nich spĺňa kritériá deficitu, inflácie aj dlhu.

Pod pravidelnú kontrolu ECB sa dostáva aj Švédsko, hoci krajina o pristúpenie ani veľmi nestojí. V domácich prieskumoch verejnej mienky sa ukázalo, že dve tretiny voličov členstvo odmieta.

Súvisiace články

Aktuálne správy