Medzikvartálny rast ekonomiky eurozóny sa zrýchlil

Hrubý domáci produkt eurozóny v prvom štvrťroku oproti predošlému kvartálu posilnil o 0,6 %. Rast ekonomiky Slovenska patril v rámci EÚ k najrýchlejším a medzikvartálne stúpla o 0,8 %.

Medzikvartálny rast ekonomiky eurozóny sa v prvom štvrťroku zrýchlil na 0,6 % z úrovne 0,4 % v predošlom štvrťroku. Hospodárstvo celej Európskej únie počas januára až marca rástlo rovnakým medzikvartálnym tempom ako v záverečnom štvrťroku vlaňajška, a to o 0,5 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad EÚ Eurostat.
Medziročne sa ekonomika eurozóny počas januára až marca zväčšila o 1,7 % po rovnakom raste v poslednom štvrťroku minulého roka. Hospodárstvo celej Európskej únie v prvom kvartáli medziročne stúplo o 1,8 % po posilnení o 2 % počas štvrtého kvartálu 2015.

Medzikvartálny rast slovenskej ekonomiky patril v prvom štvrťroku v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, k najrýchlejším. Najviac HDP medzikvartálne posilnil v Rumunsku (1,6 %), na Cypre (0,9 %) a na Slovensku, v Španielsku, Litve a Rakúsku (zhodne o 0,8 %). Po nich nasledovali Nemecko a Bulharsko (zhodne o 0,7 %). Medzikvartálne sa zmenšilo hospodárstvo Maďarska (-0,8 %), Grécka (-0,5 %) a Poľska (-0,1 %) a HDP Estónska stagnoval.

Konečná spotreba domácností v prvom štvrťroku stúpla v eurozóne aj v rámci celej EÚ o 0,6 %. Tvorba hrubého fixného kapitálu v eurozóne posilnila o 0,8 % a v rámci celej EÚ o 0,5 %. Export eurozóny aj celej EÚ posilnil o 0,4 %. Import eurozóny stúpol o 0,7 % a dovoz celej EÚ sa zväčšil o 0,9 %. Konečná spotreba domácností pridala k rastu HDP 0,3 percentuálneho bodu v eurozóne a 0,4 percentuálneho bodu v rámci celej EÚ. Tvorba hrubého fixného kapitálu k rastu ekonomiky eurozóny pridala 0,2 percentuálneho bodu a k rastu celej EÚ 0,1 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy