Investície v slovenskom hospodárstve začiatkom roka rástli

Celková tvorba hrubého kapitálu na Slovensku v prvom kvartáli medziročne stúpla o 9,3 %, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu o 1,5 %.

Objem investícií v slovenskej ekonomike v prvom štvrťroku rástol. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) dosiahla od januára do konca marca celková tvorba hrubého kapitálu 3,418 mld. eur, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu predstavovala 3,352 mld. eur a zmena stavu zásob bola na úrovni 65,6 mil. eur. Oproti prvému kvartálu minulého roka tak tvorba hrubého kapitálu stúpla o 9,3 %, z toho tvorba hrubého fixného kapitálu o 1,5 %.

Samotnú tvorbu hrubého fixného kapitálu, teda investícií, ovplyvnil najmä vyšší objem nakúpených nových fixných aktív o 2 % v sume 3,533 mld. eur. Objem úbytku použitého dlhodobého majetku narástol o 3,8 % na 362,4 mil. eur. Z hľadiska jednotlivých sektorov najväčší podiel investícií smeroval do nefinančných korporácií, a to 64,8 %. V nefinančných korporáciách vzrástol objem investícií o 3 %, domácnostiach o 2,3 % a v neziskových inštitúciách slúžiacich domácnostiam o 0,2 %. Objem investícií klesol vo verejnej správe o 7,1 % a vo finančných korporáciách o 0,3 %.

Medziročný rast investičného dopytu podporili najmä vyššie investície do strojov a zariadení. Najrýchlejšie rástli kapitálové výdavky za produkty duševného vlastníctva o 7,6 %. Hodnota investícií do strojov a zariadení, zbraňových systémov vzrástla o 4,5 %, v tom do ostatných strojov a zariadení o 4,9 % a do dopravných prostriedkov o 2,9 %. Objem stavebných investícií bol nižší o 2,6 %, v tom do budov na bývanie o 3,3 % a do ostatných stavieb o 2,4 %. Menej finančných prostriedkov sa vynaložilo aj na obstaranie kultivovaných biologických zdrojov o 6,7 %.

Stav zásob v ekonomike sa k 31. marcu tohto roka oproti stavu na začiatku roka 2016 zvýšil o 65,6 mil. eur. Vývoj ovplyvnil najmä rast zásob tovaru o 223,7 mil. eur, nedokončenej výroby o 90,2 mil. eur a materiálu o 18,6 mil. eur. Naopak, klesli zásoby výrobkov a zvierat o 266,8 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy