Bankári v tričku: Páni, nadišiel čas na nový vzhľad

, WSJ Foto: TASR/AP

V roku 1960 sa zaviedol tzv. neformálny piatok, ktorý povoľoval zamestnancom obliecť si do práce každodenné odevy. V prieskume výskumnej spoločnosti NPD Group polovica respondentov uviedla, čo si do práce v tento deň oblieka presne to, čo na voľný čas.

„Mikiny“ a podobné "teplákoidné zvršky",  sú bežným odevom v začínajúcich firmách sústredených v Silicon Valley. Sú však aj také pracoviská, ktoré majú celý rad prísnych pravidiel, veľmi nerozlišujú medzi tým, čo sa hodí do úradu a čo na voľný čas. Medzi tieto zostávajúce bašty formality patrí nepochybne aj finančný sektor. Hoci aj tu sa už postupne objavujú prvé lastovičky.

The Wall Street Journal nedávno publikoval článok o tom, ako JPMorgan Chase umožňuje na niektorých postoch v banke neformálne oblečenie. Toto oficiálne uvoľnenie pravidiel je založené na internom dokumente, ktorý sa snaží reflektovať na "meniace sa pracovné prostredie. Mnohí klienti volia neformálne oblečenie, zatiaľ čo zástupcovia našej spoločnosti sú stále business casual ".

Ale na základe podrobného zoznamu najčastejšie kladených otázok a odpovedí, ktorý zverejnil WSJ, prechod na nový životný štýl zamestnancov a ich módne preferencie musia mať svoje medze. Muži a ženy už nemusia nosiť oblek, či kostým každý deň, ale to ešte neznamená, že nadišiel čas pre džínsy, tenisky, alebo jogingové nohavice, ktoré bežne nosia ľudia do práve v inom druhu zamestnania. Šaty a sandále sú v poriadku, ale plážová obuv a „vietnamky“ sú nemysliteľné. Rovnako aj sveter, či polokošeľa s krátkym rukávom s vyšitým logom spoločnosti je akceptovaná, zatiaľ čo móda roztrhaného oblečenia zostáva na čiernom zozname. 

Súvisiace články

Aktuálne správy