Predaj áut v Británii vzrástol v máji o 2,5 %, bol to najlepší máj za 14 rokov

Predaj áut v Británii vzrástol v máji na najvyššiu úroveň v danom mesiaci za posledných 14 rokov, na druhej strane, tempo rastu bolo opäť pod úrovňou 3 %. Informovali o tom agentúra Reuters, portál RTTNews a denník Belfast Telegraph.
Ako uviedlo Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT), predaj na britskom trhu vzrástol v máji medziročne o 2,5 % na 203.585 vozidiel. To predstavuje najlepší máj od roku 2002, zároveň ale aj druhý mesiac po sebe, čo medziročný rast nedosiahol ani 3 %. V apríli sa predalo o 2 % áut viac, než v rovnakom mesiaci minulého roka.
Práve za slabým tempom rastu vidí šéf SMMT Mike Hawes zvyšujúcu sa neistotu v súvislosti s blížiacim sa referendom o zotrvaní či vystúpení Británie z Európskej únie. „Trh s autami síce stále rastie, no tempo rastu je slabé. To je ďalší dôkaz ochladzovania trhu vzhľadom na obavy ohľadne politickej a ekonomickej stability,“ uviedol Hawes.
Vzrástol najmä dopyt po autách s dieselovým motorom. Ten sa zvýšil o 5 %, zatiaľ čo predaj modelov s benzínovým motorom o 0,6 % klesol. Výrazne rástol aj dopyt po vozidlách s alternatívnym pohonom, ktorý dosiahol 12,1 %.
Za päť mesiacov sa v Británii predalo takmer 1,165 milióna áut. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená rast o 4,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy