Indických podnikateľov znepokojuje možný odchod Británie z EÚ

Indickí podnikatelia investujú viac peňazí vo Veľkej Británii než v ostatných členských krajinách EÚ spolu. Informuje o tom DPA.
Podnikatelia však teraz upozornili na to, že Brexit môže poškodiť vzájomné finančné a ekonomické vzťahy medzi oboma krajinami. „Ak by Veľká Británia vystúpila z EÚ, bola by to silná neistota pre indické podniky, ktoré sú v nej aktívne,“ povedal A. Didar Singh, predstaviteľ združenia FICCI, ktoré je jedným z dvoch najväčších indických podnikateľských zoskupení.
Mnohí indickí podnikatelia pokladajú Veľkú Britániu, svoju bývalú koloniálnu mocnosť, za most k EÚ. „Rozhodnutie o členstve Británie v EÚ je, samozrejme, vecou Britov,“ dodal Singh. „Nemôžeme však vylúčiť, že jej vystúpenie z EÚ nebude mať negatívne dôsledky na indické investície vo Veľkej Británii“.
Odhaduje sa, že na Britských ostrovoch vyvíja aktivity asi 800 indických firiem. Vytvorili tam viac ako 100.000 pracovných príležitosti. Ich ročné tržby sa odhadujú na 33 miliárd eur.
Čo je ešte dôležitejšie, už niekoľko rokov silno rastie význam Indie ako zdroja priamych investícií do britskej ekonomiky. Pred ňou sú len Spojené štáty a z EÚ Francúzsko.
Rozvoj indicko-britskej hospodárskej spolupráce podporujú aj vlády oboch krajín. Keď bol indický premiér Narendra Modi vlani v novembri na štátnej návšteve v Londýne, uzavreli sa hospodárske dohody za viac ako 11 miliárd eur. Modi sa už viackrát vyjadril, že si želá, aby Londýn zostal členom EÚ. Pre americký denník Wall Street Journal to naposledy zopakoval minulý týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy