Americkí zamestnávatelia vytvorili v máji len 38.000 nových miest

Americkí zamestnávatelia vytvorili v máji len 38.000 nových pracovných miest, najmenej za viac ako 5,5 roka. To vyvoláva obavy o ďalší vývoj najväčšej svetovej ekonomiky, ktorá v prvých troch mesiacoch roka rástla len mierne. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg s odvolaním sa na údaje amerického ministerstva práce.
Májový prírastok nových pracovných miest bol najmenší od septembra 2010 a výrazne zaostal za odhadmi ekonómov. Tí očakávali, že v USA pribudne v máji 160.000 nových pracovných príležitostí.
Ministerstvo práce dnes zároveň informovalo, že miera nezamestnanosti v USA minulý mesiac klesla na 4,7 % z aprílových 5 % a je najnižšia od novembra 2007. Zlou správou však je, že dôvodom jej poklesu nebol „zdravý vývoj“ na trhu práce, ale fakt, že takmer 500.000 nezamestnaných si prestalo hľadať prácu a vypadli z oficiálnej evidencie úradov.
Slabý nárast počtu nových zamestnancov tak vyvoláva ďalšie pochybnosti o tom, či centrálna banka Fed už na svojom najbližšom zasadaní v polovici júna zvýši kľúčovú úrokovú sadzbu, alebo odloží rozhodnutie na júl.
Dnešné štatistiky z trhu práce nepríjemne prekvapili ekonómov, pretože sa domnievali, že hospodárstvo nabralo tempo a dokáže vygenerovať viac pracovných miest. Výdavky domácností sú pritom kľúčové pre americkú ekonomiku, pretože sa podieľajú zhruba 70 % na jej výkone. Podľa predbežných údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v 1. kvartáli zvýšil medziročne len o 0,8 %.
Dobrou správou však je, že priemerná hodinová mzda v USA aj v máji vzrástla medzimesačne o 0,2 % po aprílovom zvýšení o 0,4 %. A medziročne dokonca stúpla o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy